Burak Evrenkaya: ‘Sac İşleme Bizim İşimiz’

1.7.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Ponis Metal, Burak Evrenkaya, Burak Evrenkaya: ‘Sac İşleme Bizim İşimiz’

Ponis Metal'in Kurucu Ortağı Burak Evren Kaya

Sac işleme konusunda sektörünün önde gelen firmalarından birisi olmayı başaran aynı zamanda takım arabaları ve çalışma masaları üretimi konusunda da emin adımlarla ilerleyen Ponis Metal'in kurucu ortağı Burak Evren Kaya ile Ponis Metal'i üretimlerini ve sektörü konuştuk.

Kısaca firmanızı tanıyabilir miyiz?

Ponis Metal, bünyesinde lazer kesim, CNC abkant büküm, kaynak hizmetleri ile özel elektrik panoları, sac kaporta aksamları ve bunlar ile birlikte takım tezgahları ve çalışma masaları üreten bir sac işleme merkezidir.

Firmanızın ürün yelpazesinden ve ürünlerinizin özelliklerinden bahseder misiniz?

Lazer kesim, büküm, kaynak, fırın boya hizmeti, takım arabaları, çalışma masaları, elektrik panoları imalatı.

Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?

Ponis Metal, Ser Rezistans, Caldor Heat (Romanya) ve Esr Otomasyon firmalarımız ile İstanbul İkitelli OSB’de 50 kişiyi aşan personel sayımız ile hizmet vermekteyiz.

Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? Ar-Ge çalışmalarınız ne durumda?

Firmamızda sipariş ve üretim aşamalarını takip etmek üzere ERP programı kullanmakta olup bu yazılımı sürekli olarak geliştiriyor ve düzenliyoruz. Aynı zaman ürünlerimiz üzerinde de değişim ve gelişim açısından mühendis arkadaşlarımız sürekli olarak çalışıyor.

İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz? Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz?

İnovasyon yenilik demektir. Biz de bu tanımla hep iç içeyiz. Gerek donanım gerekse yazılım olarak kendimizi güncel tutuyor ve sürekli önde gitmeye gayret ediyoruz.

Firmanızın dijitalleşmeye bakış açısı ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Önceki sorularınızda da yer verdiğim üzere kendimizi güncel tutuyor olmamız çağın da gereksinimlerinden ötürü bizi dijitalleşmeye doğal olarak ittirmiş oldu. Gerek işletme programımız, gerekse makine parkurumuz ile hali hazırda dijitalleşme ile paralel olarak ilerlemekteyiz.

Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?

Özellikle salgın döneminde global olarak sac stoklarında ciddi bir daralma yaşandı. Ülkemiz bu nokta üretimine devam etti ancak daralan bu boğazda büyük oran ihracata ayrılınca yurtiçinde karşılanamayan taleplerden ötürü sac fiyatlarında çok ciddi artışlar oldu. Böylesine büyük sac fabrikalarına sahip olan bir ülkede önceliğin iç piyasa olduğu kanaatindeyim. Belki de yapılacak olan kotalı ihracat ile iç piyasa nefes alacak ve biz milli sanayiciler çok daha rahat hareket edecektir.