Mustafa Özgür Ayık: ‘20 Yılı Aşkın Tecrübemiz İle Sektöre Değer Katan Yenilikçi Bir Firmayız’

1.11.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Mustafa Özgür Ayık, ADS Mühendislik, Mustafa Özgür Ayık: ‘20 Yılı Aşkın Tecrübemiz İle Sektöre Değer Katan Yenilikçi Bir Firmayız’

ADS Mühendislik’in Genel Müdürü Mustafa Özgür Ayık

22 yıl önce kurulan ve küresel markaların partnerliği ile ürün teknik servis, satış, anahtar teslim çözümler ve mühendislik danışmanlık hizmetleri sunan konusunda sektörünün önde gelen firmalarından birisi olmayı başaran ADS Mühendislik'in Genel Müdürü Mustafa Özgür Ayık ile ADS M&ühendislik'i verdikleri hizmetleri ve sektörü konuştuk.

Kısaca ADS Mühendislik’i tanıyabilir miyiz?

Başta ABB olmak üze Sektörde edindiğim deneyimler sonucunda 2000 yılında ADS Mühendislik firmasını kurdum. 22 yıldır son derece deneyimli organizasyonumuz ve küresel markaların partnerliği ile ürün teknik servis ve satış, anahtar teslim çözümler ve mühendislik danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. İstanbul, Çorlu ve Adana’da ofislerimiz var. Kurulduğumuz tarihten bu yana müşterilerimize çözüm odaklı yenilikçi fikirler kazandırıyoruz. Firmamız ülkemiz başta olmak üzere Avrupa, Asya ve Afrika’da endüstriyel elektrik ve otomasyon alanında 20 yılı aşkın tecrübesi ile sektöre değer katan yenilikçi bir firmadır.

Verdiğiniz hizmetlerden ve ürün gruplarınızdan bahseder misiniz?

Bu işe ilk başladığımızda motor sürücülerine servis hizmeti veriyorduk. Sonrasında ABB Motor Sürücüleri’nin hem satışını hem servis hizmetlerini vermeye başladık. Kendimizi geliştirdikçe otomasyon çözümleri konusunda müşterilerimizin yanında olduk sonrasında pano tasarımı ve imalatını da verdiğimiz hizmetlerimize ekledik. Pano üretimi konusunda 2020 yılından sonra ciddi bir atak yaptık ve şu anda çok profesyonel bir ekiple 1000 metrekarelik bir alanda üretim yapıyoruz. Ardından ABB’nin Elektrik motorları, Şalt (Elektrifikasyon) Ürünleri, Enstrüman Ürünleri ve Enerji Verimliliği Çözümlerinin satış ve destek hizmetlerini de bünyemize kattık. Bunun yanında güçlü bir otomasyon ekibimiz bulunuyor. Alanında uzman mühendis ekibimiz ile birlikte makine otomasyonu, proses otomasyonu ve vinç otomasyonu konusunda müşterilerimize kesintisiz anahtar teslim çözümler sunabiliyoruz. Hedefimiz kaliteli hizmet ve çözümlerle sektörün lider firmalarından birisi olabilmek.

Ürünlerinizi sattıktan sonra herhangi bir arıza durumunda müşterilerimize teknik destek veriyor musunuz?

Ben ABB’de 4 yıl kadar servis mühendisliği yaptığım için firmayı kurarken servis hizmeti vermeyi düşünerek kurdum. Motor sürücülerini çok iyi bildiğim içinde ilk işimiz ABB markalı motor sürücüleri ile ilgili müşterilerimize servis hizmeti vermek oldu. 3-4 sene öncesine kadar da servise kendim de giderdim. Açıkçası servise gitmek bana terapi gibi gelirdi. Servis kökenli olduğum için firmayı kurarken de servis amaçlı kurduğum için çok rahatlıkla servis konusunda sektörümüzde lider olduğumuzu söyleyebillirim. Şu an itibariyle 17 kişilik bir servis ekibi ile hizmet veriyoruz. ABB ve Siemens gibi büyük firmalar dışında böyle bir kadroya sahip başka bir firmanın olduğunu sanmıyorum. Servis konusundaki uzman ekibimizle 7/24 başta ülkemiz olmak üzere dünyanın her bölgesine hizmet verebiliyoruz. Bu arada sadece bizim sattığımız ürünlere değil başka firmaların sattığı ürünlerle ilgili istek geldiği taktirde belli bir ücret karşılığında servis hizmeti verebiliyoruz. Biz servis hizmeti sayesinde bu günlere geldik ve hiçbir zaman servis hizmetini ikinci plana atmadık çünkü sektörde biliniyor olmamızı verdiğimiz servis hizmetine borçluyuz.

Türkiye’nin dışında başka ülkede de faaliyetleriniz var mı?

Ağırlıklı olarak aralarında Irak, Ürdün ve Mısırın olduğu Ortadoğu ülkelerinde faaliyetlerimiz var. Ayrıca Türki Cumhuriyetlere de ürün satmaya ve bu ülkelerde de servis hizmeti vermeye başladık. Esas hedefimiz bu bahsettiğim ülkeler başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerine proje ihracatı da yapmak. Bu nedenle İhracat departmanımıza sırf bu işlerle ilgilenmesi için yeni bir arkadaşı ekibimize dahil ettik.

Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz? 2022 yılı sizin açınızdan nasıl geçti 2023 yılından beklentileriniz neler?

Biz her zaman yolumuza kendi dinamiklerimizle yolumuza devam ettik ve bütün krizlerden büyüyerek çıktık. Kısacası krizleri fırsata çevirdik. 2022 yılını Euro bazında yüzde 50 büyüme ile kapatacağız. 2023 yılı ülkemiz için seçim yılı olacak bu nedenle 2023 yılı ile ilgili net bir şey söyleyemiyorum ama yine de biz her yıl olduğu gibi 2023 yılında da yolumuza büyüyerek devam edeceğiz. Euro bazında da yüzde 30’luk bir büyümeyi yakalayacağımızı düşünüyorum.

Firmanızın kalite politikası ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Sizde taktir edersiniz ki ürünlerini sattığımız ABB firması konusunda marka olmuş ve bu konuda kendini kanıtlamış bir firma. Bir kere ürünlerini sattığımız firmanın ürünleri kaliteli. Ürünlerin kaliteli oluşu bizi zaten kaliteli hizmet vermemiz konusunda etkiliyor. Bizde kurulduğumuz günden bu yana kaliteyi ve kaliteli hizmeti benimsemiş bir firmayız ve her ne olursa olsun kaliteden asla taviz vermiyoruz. Kaliteden taviz vermediğimiz içinde ülkemizin ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde olan çok sayıda firmaya hizmet veriyoruz. Eğer kaliteli olmasak toplam kaliteyi benimsemesek bu firmalara hizmet vermemiz mümkün mü? Kaliteden taviz verdiğiniz an bir alt segmente düşmek zorunda kalırsınız. Biz bu duruma düşmemek için daima kalite diyoruz.

Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?

Sektörümüzü dünyanın gelişmiş ülkeleri ile karşılaştırdığımızda sektörümüzün iyi durumda olduğunu söyleyebilirim. Hatta kalite konusunda çok sayıda ülkeden daha iyiyiz. Bizim tek sorunumuz bu durumu pratiğe dökememek ve sonuçlarını alamamak. Bizim sektörümüzün yurtdışında söz sahibi olabilmesi Türk müteahhitlerinin ve makine üreticilerinin kaliteli yatırımlar ve kaliteli işler yapmasına bağlı. Bizim sektörümüz ancak bu bahsettiğim kurumlar sayesinde dünyada iş yapabiliyor. Bu bahsettiğim kurumlardan bağımsız iş yapan firma sayısı oldukça az.

Peki sektörü yakından bilen birisi olarak sektörün sorunları ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Sektörümüzün en büyük sorunu haksız rekabet. Sektörümüz temsilcilerinin çoğunluğunun teknik insan olması ve ticareti çok iyi bilmemeleri haksız rekabetin en büyük nedeni. Ticari anlamda rakiplerine üstünlük sağlamak isteyen firmalar işin kolayına kaçıp daha iyi satış yapabilmek adına ürünlerin fiyatlarında oynamalar yapıp çok düşük kar marjları ile iş yapıyorlar bu durumda bizim gibi sektörde kalitesi ile bilinen firmaların haksız rekabetle karşı karşıya kalmasında etkili oluyor. Bir başka sorunda sektördeki firma sayısının çok fazla oluşu. Firma sayısının çok fazla olunca da firmalarda sermaye birikimi olmuyor. Yurtdışına gidebilmek için sermaye yapınızın güçlü olması gerekiyor. Bilgi birimizin ve referanslarınızın çok sağlam olması gerekiyor. Sektörümüzün kaynak sorunu olduğu içinde global anlamda çok ciddi düşünemiyoruz.

Bildiğimiz kadarıyla firmanızın sosyal sorumluluk projeleri de var. Bize kısaca bu projelerinizden bahseder misiniz?

Bizim firma olarak en büyük hedeflerimizden birisi de üniversitede okuyan öğrencileri geleceğe hazırlamak. Maalesef günümüzde üniversitelerden iyi yetişmiş kalifiye eleman bulabilmek oldukça zor. Biz üniversitelerde yaşanan bu sıkıntıyı çözmek adına üniversitelerde seminerler düzenliyoruz ve öğrencilerin reel sektörü yakından tanımalarına vesile oluyoruz. Geçtiğimiz yıl 15 farklı üniversitede seminer verdik. Üniversitelere genelde kariyer günleri etkinliklerinde bir araya geliyoruz onlara reel sektörle ilgili bilgiler veriyoruz onların varsa geleceğe dair planlarını dinliyoruz yapmak istedikleri projeler varsa bizimle paylaşmalarına vesile oluyoruz. Yapacakları proje ile ilgili eksik kaldıkları noktalarda destekler sunuyoruz. Mesela Teknofest’te sergilenen bir elektrikli araba vardı bu araba için gerekli olan ekipmanları onlara biz sağladık. Bize proje ile gelen öğrencileri kesinlikle dinliyoruz ve ADS Mühendislik olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Okullara atölyeler kurduk. Bütün bu yaptıklarımızla hedeflediğimiz tek şey öğrencilerin yenilikçi düşüncelere sahip olarak mezun olmaları. Bu arada okullarda yaptığımız seminerlerde görüştüğümüz arkadaşlarımızın bazıları da firmamız bünyesinde çalışmaya başladı. Bu tabi ki bizim açımızdan mutluluk verici bir durum. Verdiğimiz seminerler, blog yazıları, webinarlar ve eğitici youtube videoları ile gençleri geleceğe hazırlamak için üzerimize düşeni yapıyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

Sektörümüzün en büyük sorununun yetişmiş iş gücü sorunu olduğunu belirtmiştim. Maalesef üniversitelerimizde ve yüksek okullarımızda eğitim kalitesi çok düşük ve gün geçtikçe de kötüye gidiyor. Bu sorunun çözümü noktasında biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Bize gelen stajyer öğrencileri iyi yetiştirip onları istedikleri alanlara yönlendiriyoruz. Kalifiye eleman yetiştirme konusunda elimizden geleni yapıyoruz ve bu şekilde sektörün gelişimine katkı sağlıyoruz.