Mehmet Aytemir: 'Farklı Sektörlerin Ortak Tercihi Olmayı Başardık'

31.8.2021 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Omega Pano, Müdürü Mehmet Aytemir, Mehmet AYTEMİR: ‘Farklı Sektörlerin Ortak Tercihi Olmayı Başardık’

1997 yılında kurulan ve Beylikdüzü OSB'de bulunan 7000 metrekare alana sahip üretim tesisi ile sektörünün önde gelen firmalarından birisi olmayı başaran Omega Pano’nun Genel Müdürü Mehmet Aytemir ile üretimlerini, Omega Pano'nun ileriye dönük hedeflerini ve sektörü konuştuk.

Firmanız ticari faaliyetlerine ne zaman ve nasıl başladı? Faaliyet konunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Omega Pano faaliyetlerine 1997 yılında başlamış olup sektörün öncü firmalarından biri olmuştur. Gelişen süreçte kendini sürekli yenileyen yapısıyla adından sürekli söz ettiren, ticari ve ahlaki duruşuyla sektöre yön veren, prestij değeri yüksek kaliteli projelerin tercih edilen firması olmuştur. 2003 yılından beri dünyanın en önemli elektrik firmalarından biri olan SIEMENS’ in Türkiye’ deki güçlü partnerlerinden birisi olarak endüstri tesisleri, alışveriş merkezleri, hastaneler, arıtma tesisleri, enerji santralleri gibi birçok sektöre sayısız referans kazandırmıştır.

Alçak Gerilim Sisteminde kullanılan elektrik panolarının elektromontajı anlamında uluslararası kalite standartlarında önce insan odaklı, insan ve çevre sağlığına duyarlı pano sistemleri kurmaktayız.

İmalatını yapmış olduğumuz sistemler insana, hassas ekipmanlara ve kullanıcıya en yakın noktada konuşlandırılacağından dolayı; Doğru projelendirme, mühendislik çalışmaları, kalite, estetik ve güvenliği ön plana almak gerekliliği taşımaktadır.  Tüm bu detayları sağlamak adına başta çalışma arkadaşlarımızın eğitimine, daha sonra da kullanmış olduğumuz ekipmanların kalitesine büyük hassasiyet göstermek kaydıyla üretimimizi izlenebilir ve kontrol altında tutulabilir kılmak zorundayız.

Ürün yelpazenizde ne tür ürünler var ve bu ürünler daha çok nerelerde kullanılıyor?

Ürün yelpazemizde Ana Dağıtım Panoları, Tali Dağıtım Panoları, Harmonik Filtreli Kompanzasyon Sistemleri, MCC-DDC Panelleri, Orta Gerilim Röle Panoları imalatı yer almaktadır.

Üretimini yaptığımız elektrik panoları endüstri tesisleri, yapı Sektörü ve hizmet sektöründe üst düzey şartnameleri karşılayacak düzeyde olup bu konuda “Farklı Sektörlerin Ortak Tercihi” olmayı başarmış durumdayız.

Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?

Fabrikamız Beylikdüzü OSB içerisinde olup 7000 metrekare üretim alanına sahiptir. Üretim alanı konusunda rakiplerine oranla daha büyük bir alanda yıllık 150 çalışanımızla 10.000 adet pano üretim kapasitesiyle fark yaratır durumdayız. Çalışanlarımızı konularında yetenekli, problem çözme becerisi olan bireylerden oluşturmaya gayret ediyoruz.

Çalışanlarımıza öncelikle keyifli bir çalışma ortamı oluşturmak zorundayız. Biliyoruz ki iş hayatındaki mutluluk özel hayatta da etkili olacağından bizimle birlikte geçirdikleri zamanı kaliteli kılmak için çaba sarf etmekteyiz.  Bunun için çalışma saatleri, yemek ve istirahat zamanı konforu, eğitimler, rotasyonlar büyük önem teşkil ediyor. Çalışanlarımız ile birebir ilgileniyor, onların kariyerleri için mentorluk çalışmaları yapıyoruz.

Teklif ve proje kadromuzu genişleterek almış olduğumuz iç ve dış eğitimlerle mesleki becerilerini artırarak firmamıza daha faydalı, aidiyet duygusu gelişmiş ve geleceğe umutla bakan mutlu bir ekip oluşturma arzusundayız.

Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? AR-GE çalışmalarınız ne durumda?

Büyümenin temelinde gelişime açık olmak yatıyor. Omega Pano olarak firmamızın gelişimi için ciddi anlamda bütçe ayırıyoruz. Ayırdığımız bütçe; insan kaynakları, pazarlama faaliyetleri, ürün geliştirme, kaliteyi artırma, motivasyon amaçlı kullanılmaktadır.

Omega Pano olarak kendi markamız olan OMGPANO’yu üst düzey markalar ile rekabet edecek konuma taşıdık. Bunu sağlamak için uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarlardan aldığımız belgelerle IEC EN 61439-2 tip test, IEC EN 60068 sismik test, IEC EN 61641 iç ark test ve deneylerinden başarıyla geçerek markamızı uluslararası arenada tercih edilebilir hale getirdik ve birçok referans kazandırdık. Önümüzdeki süreçte yapacağımız AR-GE faaliyetleri ile çeşitliliği artırmak ve daha zengin hale getirmek arzusundayız.

İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz. Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz?

İnovasyon yenilik olarak bilinir fakat bize göre inovasyon ”DEĞİŞİM” dir. 2000’li yılların başından bu yana elektrik ve elektronik sektöründe o kadar çok değişim yaşadık ki şu anda uzun yıllardır faaliyetini sürdüren firmalar bu değişime ayak uydurabilen firmalar olmuştur. Yeniliklere hazır olmak veya hazırlık yapmak mevcudu devam ettirme senaryosudur. Değişime hazır olmak, değişimi kabul etmek, bu değişimi en alttan en üste tüm çalışanlara adapte etmek ve değişimi ticari olarak karlı hale getirmek firmaları diri tutan en önemli unsurdur.

Bizler bu konuda teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek adına; tedarikçi firmalarımızdan teknik eğitimler alıyor, yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılarak ürün ağacımızı geliştiriyor, fark yaratacak alternatif çözümler üreterek firmamıza ve çalışanlarımıza dinamizm sağlıyoruz.

İhracatınız var mı?  Varsa ağırlıklı olarak hangi ülkelere ediyorsunuz?

Satışlarımızın büyük bir bölümünü ihracat faaliyetlerimiz kapsamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Orta Asya ve Türki Cumhuriyetlerde 30’dan fazla ülkeye ihracatımız bulunmaktadır. Ayrıca SIEMENS, GE, ALSTOM, HUAWEI, WILO gibi uluslararası firmalarında global pazarda resmi tedarikçisiyiz.  

Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Firmamızı daha da yukarılara taşımak adına yönetim kurulu olarak kısa ve uzun vadede birçok plan ve inovatif projeler üretmekteyiz. Bu konuda yatırımlarımızı öncelikle insan kaynağı üzerine yoğunlaştırmış durumdayız. Alanında uzman, gelişime ve değişime açık ekip arkadaşları ile stratejik adımlar atmaktayız.

Öncelikli hedefimiz büyüyen organizasyonumuzu daha da yüksek mecralara taşımak amacıyla Borsaya açılmak olacaktır. Bu konuda istenilen ticari ve idari tüm kriterleri oluşturduk ve süreci beklemekteyiz.

Uzun vadede; daha çok üretim tesisi ve 1000 in üzerinde çalışan sayısına sahip olan, global markaların üretim üssü olmak hedefindeyiz.

Firmanızın kalite politikası ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Kalite olmadan başarı gelmiyor. Bu yüzden kalite noktasındaki denetlemelerimizi üst seviyeye çıkardık. Tedarik kanalından, imalata, test ve lojistiğe kadar tüm aşamaları izlenebilir hale getirerek dijitalleşme anlamında büyük adımlar attık. Önleyici ve geliştirici birçok önlem alınmıştır. Bu konuda tedarikçiliğini üstlendiğimiz global firmaların denetlemelerinden tam not alarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Çevre ve kalite gibi uluslararası tüm standartlara sahip olan firmamız müşterilerinin bilgi güvenliğini garanti altına almak adına da ISO 27001 sertifikasını almıştır.

Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler söylemek istersiniz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?

İnsan kaynağı olarak, mühendislik olarak ve ustalık olarak bir çok Avrupa ülkesinin önünde imalat kalitesine sahibiz. Son yıllardaki ihracat oranlarına bakıldığında da bir çok ülke tarafından tercih edilen kriterlere sahibiz.  Bu konuda destekler arttığı takdirde daha çok kesime ulaşacağımız muhakkaktır.

Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?

Yaptığımız iş hiç de kolay olmayıp; mühendislik, tasarım, tekliflendirme, projelendirme, ürün seçimi ve kalite gibi bir çok unsuru doğru olarak bir araya getirme ve efektif fiyatlarla müşteriye sunmayı gerektiriyor. Göründüğünün aksine sermayesel büyüklük ve kriz ortamlarında dahi sürdürülebilirlik önem kazanmıştır. Uluslararası firmaların distribütörleri, kendi markasını oluşturmuş sac imalatçıları, müşteri taleplerine göre imalat yapan elektromontaj firmaları gibi birçok noktada rekabet sürecini değerlendirebiliriz. Bazen bu rekabet her bir kategorinin kendi arasında olmasının yanı sıra bazen kategoriler arası da rekabet süreçleri yaşanmaktadır. Bu süreç genelde son kullanıcının lehine gelişmekte olup maliyet/kar analiziyle ekipman üreticilerine kadar yansımakta ve kalitenin zamanla kaybolmasına yol açmaktadır. Burada hem üreticiyi korumak ve yaşatmak, hem de kullanıcıya kaliteli ürün sunmak adına proje ve kontrol firmalarına büyük görev düşmektedir. O kadar büyük bir ülkeyiz ki; her kategoride her firma için yeterince iş ve kazanç var. Yeter ki panoculuk sektöründe üzerimize düşen ahlaki ve ticari değerleri koruyabilelim.