Ercan Şenyurt: 'Gelecek Üç Yıl İçinde Yapılması Planlanan 50 Milyon dolar Yatırımla Motor ve Jeneratör Üretim Kapasitesinin Yüzde 50 Arttırılmasını Hedefliyoruz'

21.9.2021 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Ercan Şenyurt, Ercan Şenyurt: Gelecek Üç Yıl İçinde Yapılması Planlanan 50 Milyon dolar Yatırımla Motor ve Jeneratör Üretim Kapasitesinin Yüzde 50 Arttırılmasını Hedefliyoruz

Türk sanayisinin “Elektrik Motoru” alanında ihtiyacını karşılamak ve yerli ürün eksikliğini gidermek amacıyla 1961 yılında kurulan bugün ise İstanbul Dudullu Organize Sanayi bölgesinde bini aşkın çalışanı ile kendi sektörünün lider firması olmayı başaran Gamak’ın Satış Müdürü Ercan Şenyurt ile Gamak’ı, üretimlerini, ihracatlarını ve sektörü konuştuk.

Firmanız ticari faaliyetlerine ne zaman ve nasıl başladı? Faaliyet konunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

1961’de Türk sanayisinin “Elektrik Motoru” alanında ihtiyacını karşılamak ve yerli ürün eksikliğini gidermek amacıyla ticari faaliyetlerimize başladık. Kısa sürede Türkiye menşeli ilk elektrik motorunu ürettik.  İthal motor kullanımı sonucu oluşan maliyet, yedek parça temini ve fiyatlarla ilgili sıkıntıları gidererek yeni bir alternatif yarattık. Geçen 60 yıllık süre içerisinde kalitemizle takdir toplayarak sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli elektrik motoru üreticilerinden biri haline geldik.  Bugün 0,06 kW’dan – 3000 kW güce kadar üretilen elektrik motorlarımızla sanayi alanındaki tüm motor ihtiyacını karşılıyoruz. Elektrik Motoru üretimi için gerekli olan tüm parçalar entegre üretim tesisimizde, tek çatı altında üretiliyor. 2018 yılından bu yana motor üretimindeki tecrübemizi rüzgar türbinlerine de aktardık. Kurduğumuz işbirlikleri ve global partnerlikler ile Türkiye’deki rüzgar türbinlerinin 4MW güç seviyesindeki jeneratörlerini de üretiyoruz.

Ürün yelpazenizde ne tür ürünler var ve bu ürünler daha çok nerelerde kullanılıyor?

Duman Tahliye Motoru, 250 gövdeye kadar Ex Proof Motorları ve Rüzgar Türbinlerinin 4 MW Güç Seviyesindeki Jeneratörleriyle yerli üretimde tekiz. Bakır bobinleri kendi bünyemizde bulunan Tel Emaye bölümünde üreten dünyanın sayılı firmalarından biriyiz. Önümüzdeki dönemde de pek çok yeni proje ile yerli üretimi destekleyeceğiz. Petro-kimya sektöründe, rafinelerde, ilaç ve boya fabrikalarında, çimento-alçı ve un-değirmen sektörlerinde yer alan patlayıcı gaz ve tozların bulunduğu ortamlarda kullanılabilen alev sızdırmaz Ex-Proof motorlarımız, sektörde fark yaratmaktadır. Ülkemizde çok büyük hacmi olan Orijinal ekipman üreticileri (OEM) ve OEM pazarı mevcuttur. Biz de Gamak olarak OEM ortaklarımızın doğru zamanda doğru fırsatı yakalayıp rakiplerine göre avantaj sağlamasında kilit bir rol üstleniyoruz. Konusuna ve bulunduğu pazara hakim, teknik ve finansman alt yapısı güçlü firmalar ile çalışmayı hedefliyoruz. Makina imalatçısı müşterilerimize uygun ticari koşullar ile ürün verip, makinelerine Gamak motorlarını takmaları konusunda onları destekliyoruz.

Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?

İstanbul Dudullu Organize Sanayi bölgesinde bini aşkın çalışanımızla 330 bin metrekare açık alan ve     60 bin metrekare kapalı alan üretim tesisimiz bulunuyor. Kendi entegre üretim tesisimizin olması sebebiyle tüm parçaların üretimini tek çatı altında topladık. Emaye bakır tel üretimini kendi bünyesinde yapan dünyadaki iki firmadan biriyiz. Gamak olarak 56 – 630 tip gövde de en geniş ürün gamına sahip olmamız nedeniyle rakiplerimizden ayrışıyoruz. Yüzde yüz yerli sermayemiz ve 1,5 milyon adetlik üretim kapasitemizle dünya elektrik motoru sanayisinin önde gelen firmalarındanız.

Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? AR-GE çalışmalarınız ne durumda?

Yıllık ciromuzun yüzde 6’sını Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ayırıyoruz. 2017 tarihinden beri Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanmış Ar-Ge merkezimiz 32 tam ve yarı zamanlı araştırmacı personel kadrosu ile Ar-Ge, Ür-Ge ve tasarım olarak sınıflandırılmış başlıklar altında çalışmalarına devam ediyor. Gamak Makina Sanayi Ar-Ge merkezinde, üretim altyapımızda bulunan hassas işleme makinaları, kalıphane bünyesindeki kavramsal tasarımdan, ürün doğrulama, devreye almaya ve saha performanslarına kadar olan tüm süreçleri kendi imkanlarımız ile gerçekleştiriyoruz. Açıldığından bu yana 24 adet proje tamamladık. Hali hazırda 9 tane daha devam eden projemiz bulunuyor. Gamak alçak ve orta gerilim asenkron elektrik motor, yenilenebilir enerjide kullanılan asenkron, tek beslemeli ve çift beslemeli jeneratör alanlarında çalışıyor. Enerji verimliliği ve uluslararası alanda rekabetçi yerli ürün tasarım çalışmaları da faaliyet alanlarımız arasındadır.

İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz. Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz?

İnovasyonu, şirketlerin gelişiminde ve fikirlerin ticari zeka ile buluşmasında yeri doldurulmaz ve gerekli bir alan olarak tanımlıyorum. 2021 yılı itibariyle inovasyon çalışmalarımızı hızlandırdık. Şirketimizin içerisindeki tüm kontrol sistemleri dijital alt yapı ile takip ediliyor. Ocak ayı itibariyle SAP geçişi sağlanmıştır. Ardından bayi sipariş giriş entegrasyonu ve online satış çalışmalarının kademeli olarak devreye alınması planlanmıştır. Pazarlama iletişim faaliyetlerinde hedef kitleye ulaşım yüzde 100 dijital iletişim kanallarıyla gerçekleşiyor. Modern entegre üretim tesisimiz sayesinde ürünler, kontrollü ve izlenebilir şekilde üretilmektedir. Verdiğimiz hizmet ve ürünleri sürekli çeşitlendirmenin yanında uluslararası bir marka olarak da değerlerimizle büyümeye devam ediyoruz.

İhracatınız var mı?  Varsa ağırlıklı olarak hangi ülkelere ediyorsunuz?

Almanya, İtalya, İspanya başta olmak üzere 40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.

Yurtdışında satışlarımızı arttırmak istediğimiz başlıca pazarlar; Merkez Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgeleridir. Bu geniş coğrafyada çeşitli sektörlerden orta ve büyük ölçekli dünya firmaları ile sistemli bir şekilde iletişimdeyiz. 2020 yılının zorlu Pandemi koşullarına rağmen EMEA bölgesinde bazı ülkelere ihracatımız başladı. Kısa vadede, yurtdışı OEM firmalarıyla olan ticari hacmimiz büyüyecek. Bu sayede, şirket satış rakamları içerisindeki OEM satış rakamları artacak ve 2021 yılında OEM kanalının ciro içerisindeki payı 2 katına çıkacaktır. Önümüzdeki 3 yıllık süre içerisinde ciro hedefimizi 2 katına, yurtiçi pazar payımızı da yüzde 50’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Kurulan ticari bağlarımızı 2021 yılında da devam ettirmeyi ve genişletmeyi planlıyoruz.

Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Pazar ihtiyaçlarının gerektirdiği modernizasyon için geçtiğimiz üç yılda 70 milyon dolar yatırım gerçekleştiren şirketimiz, yatırımlarının büyük kısmını robotik üretim modellerine yönlendirdi. Gelecek üç yıl içinde yapılması planlanan 50 milyon dolar yatırımla da motor ve jeneratör üretim kapasitesinin yüzde 50 arttırılmasını hedefliyoruz. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak istihdam ve yatırımlarımızla ihracat ciromuzun 4 katına çıkmasını amaçlıyoruz. Firma içerisindeki tüm süreçleri, dijital dönüşüm stratejilerine uygun olarak şekillendiriyoruz.

Firmanızın kalite politikası ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Yüksek performanslı, kaliteli, dayanıklı ürünler üretiyoruz. Bu ürünleri, bayilerimize ve OEM firmalarına olabilecek en uygun fiyatlar ile tedarik etmeyi hedefliyoruz. Farklı ihtiyaçlara uygun çözüm üretmenin yanı sıra; hızlı teslim süresi, esnek üretim kapasitesi ve uygun ticari koşulları bayi ve OEM’lerimize sunarak sektörden farklılaşıyoruz. OEM pazarının zorlu rekabet koşullarında öne çıkacak birçok özel iş modeli geliştiriyoruz. Bunun için pazar araştırmaları yaparak, kilit sektörleri belirleyip onların ihtiyaçları doğrultusunda hem standart hem özel tasarım ürünler imal ediyoruz. Sektörlerinin lokomotifi olan firmaları belirleyip iletişime geçerek bu konudaki portföyümüzü her zaman güçlü tutuyoruz. Müşteri ziyaretlerimizde firmalara ihtiyaç duydukları ürünleri teklif ediyor, rekabete göre üstün ticari ve teknik koşulları sağlayarak müşteri sadakatini güçlü kılıyoruz.

Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler söylemek ister siniz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?

Dünya elektrik motoru pazarı 75 milyar dolar, Türkiye elektrik motoru pazarı ise 700 milyon dolar seviyesinde.Gamak, Türkiye de yüzde 35 pazar payı ile lider konumunu koruyup pazar payını arttırmaya devam ediyor. Avrupa pazarında ilk 10 firma arasında yer alan kuruluşumuz dünyada da önemli bir oyuncu olarak yerini sağlamlaştırıyor.

Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?

Türk sanayisinin üretim yapması için ihtiyaç duyduğu ürünler konusunda üreticiler, ticari kaygılarla müşteri ihtiyaçlarına ve sektör gelişmelerine paralel ürün geliştirmiyor.  Üreticiler,  geniş ürün gamı oluşumuna katkı sağlayacak ürünlerin gelişimini öteleyerek, sektörün beklentisine cevap veremiyor. Öte yandan Türk sanayisinin büyümesi ve güçlenmesi için kamu kurumlarıyla görüşülerek orta gerilim motorlarda yerli üreticilerin şartnamelere dahil edilmesi ve onaylı tedarikçiler arasında yer almasının teşvik edilmesi gerekiyor. 

Sanayide kullanılan verimsiz elektrik motorlarının enerji verimliliği yüksek olan motorlarla değiştirilmesini öneriyoruz. Bu değişim, Türkiye ekonomisine yıllık 34 milyar kWh enerji tasarrufu karşılığı katkı sağlayacak önemli bir dönüşümün başlangıcı anlamına geliyor.Gamak olarak Türkiye'de Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi Projesi (TEVMOT) ile enerjinin daha verimli kullanılmasını, daha düşük karbon ayak izi olan bir ekonomiye dönüşümü teşvik etmek üzere KOBİ’lerdeki bu önemli dönüşümü destekliyor, teknik danışmanlık ve finansmana erişim için yönlendiriyoruz. Projeyle aynı zamanda enerji sistem verimliliğini teşvik ederek “Küresel Isınma ve İklim Değişikliğini Önleme” amacına, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele çabalarına da hizmet etmiş oluyoruz.