Türk Sanayisi İçin Dönüm Noktası: Akıllı Üretim Senaryoları 5G İle Canlı Olarak Denendi

4.7.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Universal Robots, Kandan Özgür Gök,  Türk Sanayisi İçin Dönüm Noktası: Akıllı Üretim Senaryoları 5G İle Canlı Olarak Denendi

Universal Robots, 8-11 Haziran tarihlerinde en önemli sektör fuarlarından biri olan WIN EURASIA 5G özel alanında, ilk defa cobot ve 5G teknolojisi ile insan robot etkileşimini gerçkleştirdi. Dünyanın her yerinde binlerce farklı üretim ortamında kullanılan 50 bin cobot'u ile fark yaratan Universal Robots, 5G kablosuz haberleşme teknolojisi ile yepyeni fırsatlar sundu.

Hannover Fairs Turkey tarafından her yıl düzenlenen Avrasya'nın önemli sektör fuarı WIN EURASIA, tüm sektör profesyonellerini İstanbul Fuar Merkezi'nde buluşturdu. Bu yıl farklı endüstriler için geliştirilen 30 markanın 17 farklı 5G kullanım senaryoları Türkiye'de ilk defa WIN EURASIA 5G Arena'da sergilendi. 5G, kablosuz haberleşme teknolojisi ile yepyeni fırsatlar sunan cobot’larını sergileyen Universal Robots, ‘Akıllı Üretim için 5G’ vizyonu kapsamında yenilikçi uygulamalar geliştiren şirketler arasında yer aldı.

“Geleceğin Fabrikalarında Robotlar 40 Terabayt Data Üretecek”

5G’nin 2035 yılına kadar küresel ekonomi de 13.2 trilyon dolar katma değer yaratacağını ve bu değerin 4.1 trilyon dolarının üretim sektöründe gerçekleşeceğini kaydeden Universal Robots’un Türkiye&MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök2025’e kadar yaklaşık 8.2 milyon endüstriyel robotun dünya genelinde fabrikalarda işbaşına geçeceği öngörülüyor. Bu robotların ekonomiyi hızlandırmak için, üretimi otomatikleştirmede kilit bir rol oynayacağı belirtiliyor. Geleceğin fabrikalarında robotların günlük 10 ile 40 terabayt data üreteceği tahmin edilirken, tam otonom araçların da 2030 yılında günlük araç başına 4 terabyt data üretmesi söz konusu olacak” diye konuştu.

“Türk Sanayisinin Gelişimini Desteklemeye Devam Edeceğiz”

“İnsan Robot Etkileşimi” senaryolarının Türkiye’de ilk kez 5G ile canlı olarak test edildiği lansmana robotlarıyla damga vuran Universal Robots, insan-robot-bulut ve sensör etkileşimini, 5G teknolojisini kullanarak gerçek zamanlı bir şekilde gösterdi.

Gelecekte cobot’ların hemen hemen her üretim tesisinde görüleceğini vurgulayan Kandan Özgür Gök konuşmasına şöyle devam etti:5G hayatın her alanını yeniden şekillendirecek. Bu teknolojinin pozitif etkilerini özellikle üretim alanında ve üretim dışında servis-sosyal alanlarda da net bir şekilde göreceğiz. Cihazlar arasındaki etkileşimin artması ve verilerin daha hızlı toplanıp işlenmesiyle birlikte, en zorlu üretim hatlarında dahi üst düzeyde verimlilik sağlanacak. Biz de Universal Robots olarak üretimin merkezine insanı alan kolaboratif robotlarımızla bu sürece katkı sunmaya ve Türk sanayisinin gelişimini desteklemeye devam edeceğiz. Ülkemizin ‘Akıllı Üretim için 5G’ vizyonu kapsamında yenilikçi uygulamalar geliştiren şirketler arasında yer almaktan gurur duyuyoruz. Gelecekteki dijital dönüşümle robotik otomasyonun faydaları ve insanın eleştirel düşünme gibi alanlardaki benzersiz bilişsel yeteneklerinin birleştiği sürecin artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Yeni dönemde konvansiyonel robotlara göre daha az alan kaplayan, daha az enerji tüketen, hızlı kurulan, kolay programlanabilen, esnek konumlandırılabilen ve insanlarla yan yana çalışabilen, güvenli kullanımıyla öne çıkan cobot’ları hemen hemen her üretim tesisinde göreceğiz” dedi.