Dijitalleşme, Sürdürülebilirlik Başarısını Artırıyor

18.1.2023 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Rockwell Auromation, Dijitalleşme, Sürdürülebilirlik Başarısını Artırıyor

Kasım ayında Chicago’da düzenlenen 31. Automation Fair 2022 etkinliğinde dijitalleşmenin sürdürülebilirliğe etkisi tartışıldı. Endüstriyel otomasyon ve dijital dönüşüm alanlarında dünyanın en büyük şirketi olan Rockwell Automation’ın kullanıcıları, net sıfır hedefine giden yolda nasıl başarıya ulaştığını anlattı.

Sürdürülebilirlik konusunda teknolojinin net sıfır hedefine yönelik katkıları oldukça önemli çıktılara sebep oluyor.  Dijitalleşme, şirketlerin yaşadığı zorluklar konusunda birçok adımı kolaylaştırıyor. Sürdürülebilirlik çalışmalarında en başarılı şirketlerin çoğu emisyonları azaltmaya, geri dönüşüm kapasitesini artırmaya ve farklı türde bir endüstriyel sektörü güçlendirmek amacıyla otomasyon ve diğer dijital teknoloji araçlarını kullanıyor. Söz konusu gelişmeleri masaya yatıran Rockwell Automation’un Automation Fair 2022 etkinliğinde şirketlerin dijitalleşme yaklaşımları ve kazanımları ele alındı. 14-17 Kasım’da Chicago, Illinois’daki McCormick Place West’te gerçekleşen etkinlik, yeni çözümlere, örnek olay incelemelerine ve teknik eğitimlere ev sahipliği yaptı.  

“Yaşadığımız gezegenin dijital bir ikizini yaratıyoruz”

Automation Fair 2022’de Endüstri Forumu paneline başkanlık eden Rockwell Automation Küresel Müşteri Sürdürülebilirliği Başkanı Andrea Ruotolo,Yaşadığımız gezegenin dijital bir ikizini yaratıyoruz” diyerek oturumu açtı.

Etkinliğe katılan Kezzler’in Kıdemli İş Geliştirme Müdürü Piet de Vriendt ise sağlam bir veri planına sahip olmanın önemine değinerek “ESG raporlaması yatırımcılara, müşterilere ve hatta potansiyel iş gücü yeteneklerine sürdürülebilirlik konusundaki güveninizi göstermenin temel yollarından biri. İzlenebilirlik, sürdürülebilirlik için temel bir araç haline geldi. İzlenebilirlik, bir ürünü sadece fabrika içinde değil, ürün fabrikadan çıktığında da tüm tedarik zinciri boyunca takip etme kabiliyetidir. Veriler, ürünün son tüketiciye kadar olan sürecinde ve aslında bunun da ötesinde toplanabilmekte. Bu kapsamda sürekli veri toplama birinci sınıf marka kimliği ile sonuçlanmakta. Buna ek olarak, izlenebilirlik EV Pil Pasaportu, AB'nin Dijital Ürün Pasaportu ve Gıda Güvenliği Modernizasyon Yasası (FSMA) kapsamında da kolaylaştırıcı oluyor” şeklinde konuştu.

Önemli sektör oyuncuları deneyimlerini aktardı

Kendinizi oluşabilecek herhangi bir ESG şikayetinden uzak olan bir yere yerleştirmelisiniz” diyen Electra Battery Materials’ın sürdürülebilirlik ve düşük karbondan sorumlu başkan yardımcısı Renata Cardoso düşük karbonlu çalışmalar inşa edebilmek için dijital teknolojiyi kullandıklarını söyledi. Otobüslerde ve arabalarda kullanılabilen hidrojen yakıt hücrelerini geliştiren Plug Power’da Stratejilerden Sorumlu Üst Yönetici Sanjay Shrestha ise dinleyicilere “Dizelin yerine geçmek istiyoruz. Bana göre, otomasyonun yaptığımız şey için bu kadar önemli olmasının nedeni ölçeklenebilirliği mümkün kılması” şeklinde açıklama yaptı.  Doğal ambalaj malzemesi kullanarak plastikten uzaklaşmak isteyen aynı zamanda da makine elektrik tüketimini azaltmayı hedefleyen HDG Genel Müdürü Marcus Behrens, şirketin daha şeffaf ve otomatik bir sürece giden yolculuğuna yönelik “Enerjiyi azaltmak için ne yapabiliriz diye düşündük. Bu sadece sürecin şeffaflığı için değil, aynı zamanda sorunları yaşanmadan öngörmeyi de sağlıyor” ifadelerini kullandı.