Eaton, "Tasarım Uygulama Kılavuzu" nu Türkçe Olarak Sektöre Sunuyor

4.3.2024 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Eaton, Yılmaz Özcan, Eaton, "Tasarım Uygulama Kılavuzu" nu Türkçe Olarak Sektöre Sunuyor

Eaton, IEC 60364 Elektrik Tesisatları Standardı Çatısı Altında Alçak Gerilim Tesisatları ile İlgili Temel Kurallar Konusunda Detaylı Bilgiler Sunan Değerli Bir Kaynak Olan “Tasarım Uygulama Kılavuzu" nu Türkçe Olarak Sektöre Sunuyor

Akıllı Güç Yönetimi firması Eaton, IEC 60364 Elektrik Tesisatları Standardı ile uyumlu olarak hazırladığı ve Alçak Gerilim Tesisatları ile ilgili temel kurallar konusunda detaylı bilgiler sunan Tasarım Uygulama Kılavuzu’nu, elektrik sektöründeki projeci ve danışmanlara, elektrik teknisyenlerine ve güç sistemi tasarım mühendislerine yardımcı olabilecek bir kaynak niteliğinde sunuyor.

Bu kılavuzda pek çok ürün, hizmet ve uygulamaya dair özel bilgiler yer alıyor. Tamamı 450 sayfa olan kılavuzda, alçak gerilim dağıtım panolarına, koruma cihazlarına, aşırı akım korumasına, elektrik çarpmasına karşı korumaya, alçak gerilim şalt cihazları ve güvenlik yönetimini kapsayan pek çok konuya değiniliyor. Teknik bilgilerin yer aldığı bu kılavuz, uluslararası IEC 60364 standardı dahil olmak üzere, ilgili tüm ürün standartlarını kapsıyor.

Eaton Tasarım Uygulama Kılavuzunun Başlıca Bölümleri:

• Yalıtım Koordinasyonu – Elektriksel ekipmanın, beklenen ömrü döngüsü boyunca maruz kalması muhtemel olan gerilim streslerine dayanımı esas alınarak, uygulama alanına ve çevresel faktörlere göre elektrik yalıtım özelliklerinin seçimini ile ilgili bilgiler

• Koruma ve Anahtarlama Cihazları - Alçak gerilim elektrik tesisatlarında, elektrik çarpmasına karşı koruma, aşırı akıma karşı koruma, aşırı gerilime karşı koruma gibi farklı ihtiyaçlar için kullanılacak ürünlerin, koruma özellikleri, parametreleri ve karakteristiklerine bağlı olarak, doğru bir şekilde seçimi, montajı ve kullanılması

• Aşırı Akım Koruması – Alçak gerilim elektrik tesisatının aşırı yük ve kısa devre akımları gibi aşırı akıma karşı korunması için ortak kurallar. Tüm bilgiler IEC standartlarına göre hazırlanmış olup, xSpider yazılımı ile kolayca değerlendirilebilir.

• Kısa Devre Akım Hesaplamaları - IEC standartları doğrultusunda kısa devre akımlarının hesaplama yöntemlerinin açıklaması. Hazır tablolar günlük kullanımda hesaplamalar için yardımcı olabilir.

• Elektrik Çarpmasına Karşı Koruma - Doğrudan veya dolaylı olarak elektrik akımından kaynaklanan yaralanma veya ölüm olasılığını en aza indirgemek için elektrik tesisatlarında uyulması gereken temel kurallar ve gereksinimler.

•Yangın riskine karşı koruma - Elektrik tesisatlarında, elektrik kaynaklı yangın risklerine neden olabilecek durumlar ve bu risklerin en aza indirgenmesi için uyulması gereken kurallar ve kullanılabilecek koruma cihazları.

• Alçak Gerilim Panoları - Yüksek seviyede güvenlik ve işlevsellik için, Alçak gerilim panolarının IEC 61439 standardının açık kurallarına uygun olarak kurulumu, doğrulanması ve montajı ile ilgili gereksinimler.

• Güvenlik Yönetimi - Eaton, panolardaki iç ark parlaması etkisine karşı koruyucu önlemler alanında liderdir. Termal teşhis (DIAGNOSE), ARMS ™ veya Arcon® gibi endüstrileştirilmiş çözümlerin kullanılmasıyla ekipman ve kişiler için tehlikeyi mümkün olan minimum seviyeye indirmek mümkün. Eaton’ın Güvenlik modeli, mümkün olan en yüksek etkiyi elde etmek için koruyucu önlemlerin etkili bir şekilde nasıl seçileceğine dair bir kılavuz sağlıyor. Bu modelin ayrılmaz bir parçası da Arc Risk Değerlendirmesi için kullanılan ArcRISK modülüdür (xSpider yazılımındaki modüllerden biri).

Eaton Ülke Müdürü Yılmaz Özcan “Bu kılavuzu elektrik sektörü için değerli bir başucu kitabı olarak hazırladık. Bu değerli kaynağı Türkiye’de online seminerlerimizi, dijital platformlarımızı ve web sayfamızı kapsayan bir dizi etkinlik ile sektörümüzde alçak gerilim tesisatlarının projelendirmesini ve tasarımını yapan kişilere ulaştırmayı hedefliyoruz. Sektörümüzdeki ilgili kişiler, elektrik komponentlerini IEC standartlarına uygun alçak gerilim tesisatları için en doğru şekilde seçmeleri ve kullanmaları gerektiğinde, bu husustaki temel ilkeleri anlamak amacıyla bu değerli kılavuza başvurabilirler” dedi.