AKÜDER ve Solar+Storage NX Fuarı, 2024 Yılında da 'İş Birliğine Devam' Dedi

1.3.2024 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, AKÜDER, AKÜDER ve Solar+Storage NX Fuarı,  2024 Yılında da 'İş Birliğine Devam' Dedi

7-9 Kasım 2024 tarihleri arasında İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama Fuarı Solar+Storage NX, ülkemizin iklim krizi mücadelesinde stratejik öneme sahip Yeşil Dönüşüm sürecinde enerji sektörü için kolaylaştırıcı rol üstleniyor. Bu kapsamda sektörü temsil eden sivil toplum örgütleri ile birlikteliklerini güçlendirmeye devam eden Solar+Storage NX Fuarı ve AKÜDER- Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği ilk kez geçtiğimiz yıl başlayan iş birliklerini, bu yıl da sürdürme kararı aldılar.

Yenilenebilir enerjiye geçişte öne çıkan ve odak noktasına dönüşen sektörlerden biri de enerji depolama. Her geçen gün enerji depolama alanında yeni teknolojiler gelişirken, kullanım ömrü tamamlanan akümülatörlerin geri ve ileri dönüşümünün sağlanması; hem çevrenin korunması hem de ekonomiye geri kazandırılması açısından büyük önem taşıyor.

“AKÜDER, 2024’te de geniş katılımla Solar+Storage NX’te yer alacak”

Solis Fuarcılık tarafından GENSED’in stratejik ortaklığı ile düzenlenen Solar+Storage NX Fuarı iş birliğine çok önem verdiklerini dile getiren AKÜDER Genel Sekreteri Serpil Özkan, “AKÜDER olarak geçtiğimiz yıl solar sektörüne dair en son teknolojilerin sergilendiği Solar+Storage NX Fuarı’na stand açarak katılım sağladık. AKÜDER üyeleri, katılımcılar ve ziyaretçileri standımızda ağırladık. Fuar çok başarılı geçti. İşbirliklerimizin ve ağımızın genişlemesine katkı sağladı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de karbon sıfır prensibiyle kullanımı yaygınlaşan lityum iyonlu bataryaların üretimi ve atıklarının geri kazanımı çalışmaları hız kazanacak. Solar+Storage NX Fuarı’nda tüm bu gelişmeleri yakından görme fırsatı bulduk. Önümüzdeki yıl da üyelerimizle, fuarda olacağız” dedi. AKÜDER’in bugün akümülatör imalatçısı ve ithalatçısı ile geçici depolama alanı ve geri kazanım tesislerinden oluşan 221 üyesi bulunuyor. Ayrıca, 505 adet geçici depolama alanı oluşturmuş akümülatör satış noktasına sahip.

“Bir yılda 72 bin ton kurşun geri kazanıldı ve 180 milyon dolar ülke içinde kaldı”

Akümülatör sektörü olarak gerekli standartları sağlayan kalite belgeli ve yıllık 25 milyon üretim kapasitesine sahip 19 tesiste yılda ortalama 20 milyon adet bandında üretim gerçekleştirdiklerini belirten Özkan, “Sektör olarak 6 kıtaya ihracat yapıyoruz. Üretimini gerçekleştirdiğimiz akümülatörler kullanım ömürlerini tamamladıklarında tehlikeli atık olarak sınıflandırılıyor. Ancak sektörümüzün çevreye duyarlılığı ve akümülatörlerin içerdiği kurşunun ekonomik değerinden dolayı tamamı ömrünü tamamladıktan sonra geri toplanıyor. Bu kapsamda T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından atık akümülatörlerin yönetimi hususunda yetkilendirilmiş ilk kuruluşuz. 2022 yılında, ülke genelinde yurt içinde değişim amaçlı piyasaya sürülen yaklaşık 145 bin ton akünün mevzuat gereği toplanması gereken ve yüzde 90’nına karşılık gelen yaklaşık 131 bin tonluk ömrünü tamamlamış kısmı toplanarak lisanslı geri kazanım tesislerinde 72 bin ton kurşun elde edildi” dedi.

“Bu birliktelik her iki taraf için de yeni iş fırsatları demek”

Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Feraye Gürel ise AKÜDER ile iş birliklerinin Solar+Storage NX Fuarı’nda enerji depolama sektörünün her yönüyle temsiline önemli katkı sağladığını ve bununla beraber ömrünü tamamlamış akümülatörlerin geri kazanımındaki başarısı ile fuarın iklim krizi ile mücadele misyonu ile birebir örtüştüğüne dikkat çekti. Fuarın en önemli ürün gruplarından birinin depolama olduğunu belirten Gürel, “Yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde yeni nesil batarya teknolojileri gelişirken aynı zamanda atık batarya/akümütörlerin bertarafı, geri kazanımı ve geri dönüşümü de bir o kadar önemli bir husus. Çünkü içerdikleri malzemeler suyu, toprağı ve havayı kirletecek nitelikte. AKÜDER, üstlendiği misyon ile tüm bunların önüne en baştan geçiyor ve geri kazanımla da aynı zamanda önemli bir ekonomik değer yaratıyor. İşbirliğimiz geçtiğimiz yıl başladı ve çok verimli geçti. Bu yıl daha da başarılı olacağına inanıyoruz. Solar+Storage NX Fuarı olarak sektörü temsil eden meslek örgütleri ile iş birliklerini çok değerli buluyoruz.” dedi.

“Sürdürülebilir bir ekonomi ve sürdürülebilir yaşam için katkı koyuyoruz”

Solar+Storage NX Fuarı’nın güneş enerjisi ve enerji depolamaya dair ürün ve hizmetlerin sergilenmesi, yeni ticari iş birliklerinin kurulması ve geliştirilmesi, sektörün uluslararası pazarlarla buluşmasına hizmet ettiğini belirten Gürel, “Fuarımız, aynı zamanda sektöre dair konuların, trendlerin de masaya yatırıldığı, ele alındığı çok özel bir platform. AKÜDER ve iş birliği yaptığımız diğer kurumlardan uzman temsilcilerin deneyim ve birikimlerini Solar+Storage NX aracılığı ile sektöre ve kamuoyu ile paylaşmalarına aracılık ederek, sürdürülebilir bir ekonomi ve sürdürülebilir yaşam için katkı koyuyoruz” şeklinde konuştu.

“Solar+Storage NX, 7-9 Kasım 2024’te İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde buluşalım”

Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama Fuarı ve uluslararası enerji yatırımcılarının buluşma noktası Solar+Storage NX, 7-9 Kasım 2024 tarihleri arasında İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 25’i aşkın ülkeden 150’den fazla katılımcı marka ile 10.000 sektör profesyonelinin katılımıyla düzenlenecek. Fuarda güneş enerjisi sistemleri, enerji depolama sistemleri, elektrikli ulaşım ve dijitalizasyon ürün ve hizmet grupları yer alacak. Enerji sektörünün öncü firmalarının en yenilikçi ürünlerini ve teknolojilerini sergileyecek fuar, geleceğin iş modellerine, yenilenebilir enerjide değişen yatırımcı ve ihtiyaç profillerine yenilikçi bakış açıları sunarak Türk enerji sektörünün geleceğine fayda sağlayacak.