Çinli Üreticilerden Türk Firmalarına Yoğun İlgi

18.1.2024 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Vega Makina, Selim Zengin, Çinli Üreticilerden Türk Firmalarına Yoğun İlgi

Hükümetin sübvansiyonlarını azaltması sonucu, iç pazarın daralması ve politik sebepler nedeniyle Çinli üreticilerin Türkiye’deki firmalar ile iş birliği yapma noktasında adımlar atmaya başladıklarını belirten Vega Makina Genel Müdürü Selim Zengin, “Türkiye konjonktürel olarak Çinli üreticiler için çok uygun bir ülke konumuna gelmiş durumda.  Bu bilinçle de Çinli firmaların Türkiye’ye son dönemde oldukça sıcak baktığını söyleyebiliriz” dedi.

11 – 15 Eylül 2023 tarihleri arasında Almanya’da gerçekleştirilen Uluslararası Birleştirme, Kesme, Yüzey Kaplama Fuarı Schweissen & Schneiden’ı ziyaret ettiklerini belirten Vega Makina Genel Müdürü Serdar Selim Zengin, Çinli firmaların Türk firmalara olan ilgisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gerek hükümetin sübvansiyonlarını azaltması, gerek iç pazarın daralması ve gerekse de politik sebepler nedeniyle Çinli üreticilerin Türk firmalara yoğun ilgi gösterdiğine dikkat çeken Serdar Selim Zengin, “Türkiye konjonktürel olarak Çin için çok uygun bir ülke konumuna gelmiş durumda. Avrupa – Afrika- Orta ve Yakın Doğu’ya olan yakınlığımız, yani coğrafi konumu itibarıyla da oldukça ön plana çıkan Türkiye’ye, Çinli firmaların son dönemde oldukça sıcak baktığını söyleyebiliriz” dedi.

Yapay zeka destekli ürünler ön planda

Fuarda en çok dikkat çeken konunun dijital dönüşüm sonrası fuarlara azalan ilginin yeniden canlanması olduğunu ifade eden Zengin, “Bir önceki fuarda göremediğimiz bazı önemli firmalar bu fuarda yeniden yerlerini almışlardı. Ayrıca pandemi etkisi ve dijital dönüşüm ile kapalı çevrim çalışan iş dünyasının fabrika ayarlarına geri döndüğünü de tespit ettik. Müşteri ve dolayısı ile pazar ile temasın önemini hep birlikte yeniden hatırlamış olduk” dedi. Fuarda ayrıca firmaların inovasyona ve özellikle de yapay zekanın ön planda olduğu yeni ürünler geliştirdiklerine şahit olduklarını vurgulayan Zengin, Çinli birçok üreticinin son dönemlerini inovasyon anlamında iyi geçirmediklerini, bu nedenle de Avrupa ve Amerika’daki rakiplerine göre çok fazla aşama kaydedemediklerini gözlemlediklerini belirtti.

Vega Makina Çinli firmalar ile temas halinde

Çin’in dünyanın üretim merkezi haline gelmesi ve en büyük ikinci ekonomisi olduğunu ifade eden Serdar Selim Zengin, “Tüm bu ekonomik ve politik faktörler göz önüne alındığında, Türkiye konjonktürel olarak Çin için çok uygun bir ülke konumuna gelmiş durumda. Türkiye’ye, Çinli firmaların son dönemde oldukça sıcak baktığını söyleyebiliriz” dedi. Yaklaşık 20 yıldır Çinli üreticiler ile iş birliği halinde olan firmalarımıza bu yönde çok ciddi teklifler geldiğini kaydeden Zengin, “Vega Makina olarak bu tekliflere çok olumlu ve sıcak yaklaşıyor, tüm teklifleri hassasiyetle değerlendiriyoruz. Önümüzdeki aylar içerisinde yapacağımız Çin seyahatimizde de konu ile ilgili ciddi görüşmeler planladık ve somut adımlar atmak hedefindeyiz” dedi.