Mini Tarlada Akım Metal İmzası

28.10.2020 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Fermada Aydınlatma, Bekir Pakdemir, Seddar Yavuz, Prof.Dr. Muhammed Hasan Aslan, Tahir Büyükakın, Mustafa Güler, Zinnur Büyükgöz, Mehmet Hasdemir, Mustafa Böyet, Ekrem Pakdemirl, Mini Tarlada Akım Metal İmzası

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve kalabalık bir protokolün katılımı ile Gebze Teknik Üniversitesi ve Akım Metal işbirliği ile gerçekleştirilen LED destekli kapalı alan dikey tarım laboratuvarının prototipinin tanıtımı yapıldı.

Buradaki tanıtıma Bakan Pakdemirli’nin yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, GTÜ Rektörü Prof.Dr. Muhammed Hasan Aslan, milletvekilleri, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz , Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Ürünler Genel Müdürü Mehmet Hasdemir ve davetliler katıldılar. Bakan ve beraberindekiler, konteynerde LED ışık teknolojisi ile üretilen bitkileri incelediler ve çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Akım Metal’in Gurur Günü

A Grup iştiraklerinden Akım Metal ile GTÜ, Moleküler Biyoloji ve Genetik öğretim Üyeleri’nden Bitki Biyoteknolojisi araştırma grubunun birlikte çalışmaları sonucu LED destekli kapalı alan dikey tarım laboratuvarının tanıtımı Bakan ve protokolün iştirakleri ile gerçekleşti.  Proje sorumlusu Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi ve ekibi tarafından Akıllı tarımın yanı sıra son dönemlerde özellikle hasattan markete olan lojistiğin azaltılması için megakentlere yakın yerlerde konumlandırılan kapalı küçük alanlarda raflı dikey sistemlerde az alanda etkin üretime olanak tanıyan bu sistem projelendirildi.

LAVFARM NASIL KULLANILIYOR?

20 m2’lik iki konteynırda üç kat raf sistemi ile gerçekleştirilen proje, hidroponik sistemler kullanılarak topraksız tarım yapılan konteynırlarda gerçekleştiriliyor. Projenin aydınlatma ve bitkilerin beslendiği mor ve kızıl ötesi enerjinin yayıldığı ledleri  A Grup firmalarından Akım Metal ve Fermada birlikte üretiyor. Projede, İki konteynerde yeşil yapraklı ve tıbbi aromatik13 farklı bitki üretiliyor. Ürüne ve dizayna göre 20 dönüm tarlada toplanabilecek ürünün 1 dönümlük kapalı alanda daha kısa sürede alınabilmesini sağlayan sistem aynı zamanda insektisit veya herbisit kullanılmadan bitkiyi strese sokmadan iyi tarım ile elde edilmesine olanak sağlıyor. Yani ürün paketleme aşamasından sonra tüketiciler için kullanıma hazır hale gelmiş oluyor.

BAKAN PAKDEMİR’DEN BÖYET’E PLAKET

A Grup şirketlerinden  Akım Metal ile GTÜ işbirliği ile hayata geçirilen LED destekli kapalı alan dikey tarım laboratuvarı protoipine katkılarından dolayı A Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gebze’nin tanınmış isimlerinden Mustafa Böyet’e bir takdir plaketi verildi. GTÜ’nün hazırladığı plaketi Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli ile GTÜ Rektörü Muhammed Hasan Aslan, Böyet’e  tanıtım programında  birlikte takdim ettiler.