Eco Danışmanlık: ‘Müşterilerimizi Doğru Yönlendirerek Yapmak İstedikleri Ticarette Hem Paralarını Hem Ticari Psikolojilerini Korumaktayız’

4.11.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Eco Danışmanlık, Eco Danışmanlık: ‘Müşterilerimizi Doğru Yönlendirerek Yapmak İstedikleri Ticarette Hem Paralarını Hem Ticari Psikolojilerini Korumaktayız’

Biz Kimiz?

2000 yılından itibaren Gümrük Müşavirliği bünyesinde başladığımız yolculuğumuza; Dış Ticarette mükelleflerin TSE ve TAREKS izinlerinde yaşadıkları zorlukları araştırırken yolculuğumuzu sektörün kanayan yarası olan bu yöne çevirdik. 2011 yılında TAREKS çatısı altında birleşen ithalat denetimlerinde Yerli ve Uluslararası firmaların çözüm ortağı olarak 2013 yılında kurulan firmamızla danışmanlık hizmetleri vermeye başladık.​Tüm resmi mevzuata hakim ekibimizle TAREKS ve TSE denetiminde yaşanan sıkıntıları sıfıra indirerek müşterilerimizin işgücü kaybını ve olumsuz ekonomik etkilerini ortadan kaldırmayı hedefleyen misyonumuzla partnerlerimize hizmet vermekteyiz.

Biz Ne Yaparız?

Ürün güvenliği ve denetimi uygulamaları ülkemizin ayıplı mallardan arınarak tüketicinin kaliteli ürünlerle buluşmasını sağlamak için çok önemli ve gerekli bir denetim mekanizmasıdır. Bu işlemler belki de Dünya’da en profesyonelce Ülkemizde uygulanmaktadır. Bu durum, konusunda uzman ve denetim sürecine hakim kişilerce yapılmadığı taktirde firmalar için maddi ve manevi kayıplar oluşturmaktadır. Biz bu noktada devreye giriyor ve firmalar için çözüm ortağı oluyoruz.

Tareks ve TSE sistemi kapsamındaki denetimler, ilgili eşyaların yurda girişinden önce gümrüklü sahadayken yapılmaktadır. ​Bu denetimler ülkemiz ile AB arasında tesis edilen Gümrük Birliği uyarınca ilgili AB direktiflerine ürünlerin uygunluğunun tespiti amacıyla yapılmaktadır. Her ürün grupları için sürekli güncellenen Yatay Mevzuat, Dikey Mevzuat, Rejimi Kararları, Yönetmelikler ve Genelgeler yayınlanmış olup bu çerçevede eşyaların yurda girişlerine izin verilmektedir. 2013 yılından itibaren danışmanlık ve iş takibi yapan uzman ekibimiz, partnerlerimize nitelikli hizmetle sorunsuz bir ticaret keyfi yaşatmaktadır. 7/24 tüm mevzuatların takip edildiği ve sahada uygulama yöntemleriyle müşterilerimize sağlıklı bilgi akışının yapılabildiğini kanıtlamış bulunmaktayız.

Müşterilerimiz arasında İthalatçılar ve İhracatçılar olduğu gibi son yıllarda Gümrük Müşavirliği firmaları da bizlerden danışmanlık hizmeti almaktadır. Müşteri kaybetmek istemeyen yada Müşterisinin maddi ve manevi zarar görmesini istemeyen Gümrük Müşavirliği firmaları TSE-TAREKS denetimlerinin uzman bir kadro tarafından takip edilmesi bilincine ulaşmış ve bizlerin desteğiyle zorlu denetim süreçlerini ekibimizin profesyonel yaklaşımıyla kolayca aşmaktadır.

Uzun yılların verdiği tecrübeye dayanarak söyleyebilirim ki, İthalatçılar sadece ürün getirmeye odaklanmış ve denetim süreçlerinden habersiz her ürünün ülkeye girişinin mümkün olabileceğini düşünmekte yada bu şekilde yönlendirilmektedirler. Bu bakış açısı ve yanlış yönlendirilme;

•İthalatçıların mallarının gümrüklü sahada çok uzun süre bekleyerek yüksek ardiye ödemelerine

•Zaman kaybından dolayı mevsimsel ürünlerini vaktinden önce çekemedikleri için satamadıkları ürünleri depolarında tutup, depolama maliyeti ve duran sermaye kaybına

•Bizler gibi profesyonel bir ekiple çalışan rakiplerinin onlardan birkaç adım ilerde olmasına

•Hatalı başvurudan kaynaklı yüksek denetim ücretleri ödemelerine

•En kötüsü de hatalı başvuru yada yanlış yönlendirmeden dolayı mallarını geri göndermek yada 3. Ülkelere zararına satmak zorunda kalmalarına yol açmaktadır.

Ne yazık ki özellikle Çin’den gerçekleşen ama son yıllarda Avrupa’dan da gelen ithalatlarda Ürün Etiketi-Ambalajı, Ürün Kalitesi, Deklarasyon ve Test raporu gibi evraklarda çok ciddi eksikler bulunmakta ve bu sebeplerden dolayı zaman yada sermaye kaybı yaşanmaktadır.

Tüm bunların önüne geçmek için bizler, müşterimizin siparişi henüz fikir aşamasındayken konuya dahil olmakta ve onları ithalatını / ihracatını düşündükleri ürünlerle ilgili teknik mevzuat hakkında doğru yönlendirmeyle işlemlere başlamalarını yada vazgeçmelerini sağlamaktayız.

Müşterilerimizi doğru yönlendirerek yapmak istedikleri ticarette hem paralarını hem ticari psikolojilerini korumaktayız.

Karşılaştığımız en önemli sorunlar arasında, başvuruların firmalara verilmiş haklardan habersiz kişilerce yapılmasından dolayı 3-7 günde sonuçlanabilecek dosyaların denetimlerde olumsuz sonuçlanarak geri gitmesine sebep olunmasıdır. Şayet firmalar ürünlerine ve yasal haklarına hakim değillerse, mutlaka bu haklarını onlarla paylaşabilen kişilere yetki vermeli ve ticaretlerini güvence altına almalıdır. Aksi halde denetimlerde uygun sonuçlanabilecek bir ürün hatalı başvurudan kaynaklı olumsuz sonuç alabilmektedir.

Tüm bu denetimlerde en büyük zararı gören sektörlerin başında aydınlatma sektörü gelmektedir. Aydınlatma da lider firmaların başvurularını konusunda uzman arkadaşlarımızla takip ederek sorunsuzca sonuçlandırmış bulunmaktayız. 2016 yılında simit floresan ampul ile başlayan denetimler, takip eden yıllarda bazı ampullerin yasaklanması ve diğer aydınlatma ürünlerinin denetiminin artmasıyla sektörde krize yol açmıştır.

Bu kriz dönemini ekibimiz profesyonelce yöneterek müşterilerimizi Avrupa Normlarına uygun ürün tedariki konusunda bilgilendirmiş ve maddi zarar görmeden ticaretlerini sürdürmelerini sağlamıştır.

Ülkemizde lümen testi talebi ile ilk testi yaptıran ve müşterimizin ürünlerinin gümrükten çekilmesini sağlayan bizim kadromuzdur. Lümen testi ithalatçının evrak temini konusunda zorluk yaşaması halinde ürünlerinin kalitesini ispatlaması adına kendisine tanınan en önemli şanstır.

Aydınlatma diğer sektörlerden farklı olarak ambalaj tasarımı denetimi ve ürün kalitesinin tespiti yani deney aşamalarından oluşmaktadır. Bu aşamalar hakkında firmalar yeterli bilgilendirilmediği taktirde hiçbir zaman ülkeye sokamayacakları ürünlerin ticaretine başlayarak ciddi zaman ve para kaybına uğramaktadırlar. Tüm bu aşamaların doğru ve profesyonelce yönetilmesi hiçte zor olmadığı gibi düzenli çalışmayla çokta keyifli bir ticarete dönüştürülebilmektedir.

Son yıllarda aydınlatma sektöründe üretici firmalar çoğalmaktadır. Bu firmaların en büyük sorunu da gelecekte yaşayacakları denetimler hakkında bilgi sahibi olamamalarıdır. Gereken belge ve izinler hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan firmalar gelecekte elenecek ve sektör profesyonel firmalar tarafından yönetilecektir.

Aydınlatma sektörüne sağladığımız bazı katkılar;

•Simit floresan hesaplama yönteminin netleştirilmesi

•Lümen testinin başlatılması

•Lümen testi sonucu tolerans paylarının netleştirilmesi

Devreli ve Devresiz LED Modüllerin ayrımının netleştirilmesi