Deprem

10.3.2023 Elektrik Dünyası Dergisi, Sektörden, Elit Certification, Deprem

Elit Certification Eğitim Koordinasyon Genel Müdürü Ahmet Özsaylık

10 ilimizi etkileyen iki büyük deprem felaketi sadece etkilediği bölgelerde değil, tüm Türkiye’de derin bir üzüntüye ve acıya yol açtı.

Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize baş sağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifa diliyoruz. Bunun yanında büyük bir özveriyle arama ve kurtarma faaliyetlerine katılan tüm ekiplere minnettarız. Ancak hepimizin gördüğü ve öğrendiği gibi deprem insanları öldürmüyor, sadece deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapılar can kaybına sebep veriyor.

Zemin etüdü yapılmadan yapım izini verilip yapılan binalar maalesef binlerce canı bizden din, dil, ırk ayırmaksızın koparıp alıyor. Ülkemizin %96'sı deprem tehlikesi altında, bu yüzden bazı hayati kuralları bilmek ve uygulamak zorundayız. Deprem tehlikesi düşük olarak değerlendirilen bir bölgede olsak bile, komşu bölgelerdeki şiddetli bir depremden etkilenmek mümkün. Deprem olduğunda sakin olup  paniğe kapılmamamız gerekiyor. Bazı önlemleri önceden almamız, bazılarını da deprem sırasında ve sonrasında uygulamamız gerekiyor.

Deprem olasılığını aileniz ve yakınlarınızla konuşup, bilgilenerek korkularınızın önüne geçebilirsiniz. Örneğin deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapabileceğinize dair acil durum planı yapabilirsiniz.

Deprem, yakınlarınızla ayrı olduğunuz bir anda meydana gelirse nerede ve nasıl birbirinizi bulacağınızı önceden belirlemiş olmalı, yaşam alanlarınızı tanımalı ve binanızın mevcut yönetmeliklere uygun yapılıp yapılmadığını kontrol ettirmiş olmalısınız. Ve unutmayın ki can ve mal kaybını sadece depreme dayanıksız yapılar meydana getirir.

Çevrenizdeki depremden sonra yardım alabileceğiniz sağlık ve güvenlik kuruluşları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Deprem hiç tahmin edemeyeceğiniz bir güçle sarsabilir ve eşyalarınızın devrilmesine neden olabilir. Böyle durumlara maruz kalmamak için yaşam alanınızdaki büyük, ağır ve yüksekteki eşyalarınızı duvara sabitlemelisiniz. Olası kayıplarınızın daha sonra karşılanabilmesi için eşyalarınıza deprem sigortası yaptırmalısınız.

Deprem sırasında yapmanız gerekenler:

-Sakin kalmak için gayret gösterin.

-Mümkün olduğunca sabit kalın.

-Binanın içindeyseniz merdivenlerden, asansörlerden ve balkonlardan uzak durun ve kullanmayın.

-Unutmayın ki sizin ve sevdiklerinizin hayatta kalmasını “ÇÖK - KAPAN - TUTUN” uygulaması sağlayacak (yere yan yatın, ayaklarınızı karnınıza çekin ve altta kalan elinizle yanına yattığınız eşyaya tutunun).

-Eğer binanız deprem yönetmeliklerine uygun olarak yapılmamış ve eşyalarınız sabitlenmemiş durumda ise, bir öneride bulunamıyoruz.

-Deprem anında dışarıda iseniz üst geçitler, köprüler, ağaçlar ve elektrik hatlarından uzak durun.

Deprem sonrası yapmanız gerekenler:

-Hazırlamış olduğunuz acil durum çantanızı evi terk ederken yanınıza alın.

-Aydınlatma amacıyla çakmak ve kibrit kullanmamaya gayret edin (gaz vb. kaçaklar için).

-Hasar görmüş binalardan uzak durun ve yetkililer tehlike olmadığını söyleyene kadar binalara girmeyin.

-Hayati önem taşıyan durumlar dışında telefon hatlarını meşgul etmeyin, bunun yerine sosyal medya vb. yollardan mesajlaşarak iletişim sağlayın.

-Hasarınızın tespitini kolaylaştırmak için koşullar uygun olduğunda binanızın fotoğrafını çekin.