Can ve Mal Güvenliği İçin Entegre Çözümler Tesis Yönetiminde Hız ve Kolaylık Sağlıyor

5.6.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, EEC, Hasan Basri Taşkın, Can ve Mal Güvenliği İçin Entegre Çözümler Tesis Yönetiminde Hız ve Kolaylık Sağlıyor

"Anlık kontrol ve müdahalenin insan faktörüne bırakılmaması gerektiğine inanıyoruz"

Türkiye alüminyum sektörü pandeminin etkilerine rağmen 2022'de üretimini koruyup 3 milyar dolar ihracatı aştı, 2021 ise her ay ihracat rekoru kırılan bir yıl oldu ve ihracat geliri 5,1 milyar doları aştı. Ülke ekonomisine önemli katkısı bulunan alüminyum sektöründe ilklere imza atan ASAŞ Alüminyum, İDDMİB’in düzenlediği İhracatın Metalik Yıldızları Ödülleri Töreni’nde 4 ayrı dalda ödül aldı ve İhracat Şampiyonları kategorisinde üçüncü oldu.

ASAŞ Alüminyum Akyazı yerleşkesinin can ve mal güvenliği için tercih ettikleri Yangın Algılama ve Alarm ile Otomatik Söndürme Sistemlerini, Enerji Bakım Grup Müdürü Hasan Basri Taşkın’a sorduk.

Can güvenliğinin ASAŞ için önemini vurgulayan Taşkın, “Yangın algılama sistemi gibi doğrudan çalışan sağlığına da etki eden konularda maliyetten önce güvenlik birincil öncelikli. Bu anlamda kusursuz çalışan bir sistemi tesislerimize entegre etmek bizler için önemli bir konuydu. EEC ile olan iş ortaklığımız sayesinde piyasadaki teknik yeterliliği üst düzeyde, kalitesi yüksek bir kontrol sistemini uygun bir maliyetle hayata geçirdik. Test süreçlerini başarı ile geçen sistem, şu an neredeyse tüm yerleşkemizde verimli şekilde kullanılıyor” dedi.

Hasan Basri Taşkın sistemin gerekliliğini, “Sakarya'daki üretim tesislerimiz neredeyse bir milyon metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Korunması gereken pek çok alan bulunuyor, hepsi bir tehlike anında yüksek risk ve öncelikli müdahale gerektiren yerler. Böylesine büyük bir alanda yangın algılama sistemlerinin kusursuz çalışıyor olması hayati önem taşıyor. Anlık kontrol ve müdahalenin insan faktörüne bırakılmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu kadar büyük bir alanın her noktasını anlık olarak kontrol edebilmek ve gerektiğinde en hızlı şekilde müdahale edebilmek için endüstri 4.0 yatırımlarımızı da hız kesmeden devam ediyoruz. İşte bu noktada EEC ile kurduğumuz sistemin güvenilirliği bizlere tek bir yerden tüm alanı kontrol edebilme olanağı veriyor” sözleriyle anlattı.

Tesislerindeki sistemin faydalarını, “En faydalı özellikleri hızlı, doğru ve kullanıcı dostu olmaları. Trafo merkezlerinde ve kablo kanallarında VESDA detektörlerini kullandık. Vaat edildiği gibi sistem hızlı ve doğru algılama yapıyor. EATON yangın algılama sistemimiz de şimdiye kadar hiç yanlış alarm vermediği için bize güven veriyor. Tekrarlama panelimizin güvenilir ve kullanıcı dostu olması çok önemli, tesisimiz ne kadar büyük olursa olsun hızlı aksiyon alabilmemizi sağlıyor. Merkezi bir izleme yönetim sistemi kurmamızın ciddi şekilde faydasını gördük” cümleleriyle paylaştı.

Taşkın, yaşadıkları vakaları anlatarak “Pano içinde başlayan yangını, sistemin uyarısı sayesinde hemen fark ederek herhangi bir hasar yaşamadan önledik. Bunun aksi senaryosunu düşünürsek; yangın başlangıcının geç fark edilmiş olması telafi edilemeyecek zararlara sebep olabilirdi. Ayrıca, trafo merkezlerimizde kullandığımız VESDA pek çok noktada bizi uyarıyor ve erken harekete geçmemizi sağlıyor. Bunlar bence çok önemli örnekler” diyerek sistemin işlevselliğinin altını çizdi. 

Hasan Basri Taşkın çözüm ortaklarına dair görüşlerini ise “EEC, %100 yerli bir şirket olduğu için yapmış olduğu hizmet ülkemiz açısından çok kritik bir konu. Bizim gibi yüksek kapasiteli firmaların güvenlik konularında yabancı firmalara bağımlılığını azaltan büyük bir firma” sözleriyle özetledi.