Elektra Elektronik 2022 İçin Odağına Kanada ve Portekiz Pazarlarını Aldı

5.1.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Elektra Elektronik, Emin Armağan Şakar, Elektra Elektronik 2022 İçin Odağına Kanada ve Portekiz Pazarlarını Aldı

Türkiye'den 6 farklı kıtada 60 ülkeye trafo ve enerji kalitesine yönelik elektronik ürünler ihraç eden Elektra Elektronik, 42'nci yılını kutlayacağı 2022'de üretim kapasitesini, istihdamını ve ihracat pazarlarını artırmayı hedefliyor. 2021’de pandemi ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkisiyle ham madde tedarikinde yaşanan gecikmelere rağmen hedeflerine ulaştıklarını belirten ,Elektra Elektronik Genel Müdürü Emin Armağan Şakar 2022 yılında Kanada ve Portekiz pazarlarına girmeyi planladıklarını açıkladı. Bu yılı döviz bazlı yüzde 15 büyüme ile kapatırken 2022’de yüzde 10 büyüme öngördüklerini ifade eden Şakar, yakın zamanda ‘Ar-Ge Merkezi’ olma sürecini tamamlayacaklarını ve gündemlerinde uluslararası bir şirket evliliği olduğunu sözlerine ekledi.

Üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranı açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ile reaktör sektörünün lider firması konumunda olan Elektra Elektronik, 2021 yılında pandemi ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkisiyle ham madde tedarikinde yaşanan gecikmelere rağmen hedeflerine ulaşarak cirosunda döviz bazlı yüzde 15 büyüme gösterdi. 2022 yılında üretim kapasitesini, istihdamını ve ihracat pazarlarını artırmayı hedefleyen şirket, büyüme hedefini ise yüzde 10 olarak belirledi.

Üretimde kapasite artışı için makine yatırımı planlıyor

TÜBİTAK TEYDEB (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı) projeleri ile sanayi-üniversite iş birliği çalışmalarını desteklediklerini ifade eden Elektra Elektronik Genel Müdürü Emin Armağan Şakar, bu projeler neticesinde 'Elektra Elektronik Ar-Ge Merkezi’ olma sürecinin son aşamasına gelindiğini açıkladı. Armağan Şakar, “Tüm yatırımlarımızı tamamladık. Önümüzdeki 5 yıl boyunca satış odaklı olmayı hedefliyoruz. 2022 yılında pazarın da yönlendirmesi ile üretimde kapasite artışı için makine yatırımı yapmayı planlıyoruz. İstihdamımızı da bu yönde artırmayı amaçlıyoruz. Sektörümüzde bir dünya markası olma hedefimiz doğrultusunda uluslararası bir şirket evliliği gerçekleştirmeyi de gündemimize aldık.” şeklinde konuştu.

2022’de Kanada ve Portekiz pazarlarına açılacak

Elektra Elektronik, İstanbul’daki fabrikasından başta Çin, İspanya, Almanya, Fransa, Yeni Zelanda ülkeleri olmak üzere Afrika, Ortadoğu ve Güney Amerika bölgeleri ile birlikte toplamda 6 farklı kıtada 60 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Toplam cirolarının yüzde 50’sini ihracatın oluşturduğunu ve 2021’de de bu rakamı koruduklarını belirten Şakar, “2022 yılında mevcut pazarlarımızı koruyarak, Kanada ve Portekiz’e de ihracat yapmayı planlıyoruz. 2021’de odağımıza aldığımız Güney Amerika kıtasında yeni ülkelere ulaşmayı; yanı sıra DynamiX Aktif Harmonik Filtre ve Static Var Generatör (SVG) ürünlerimizin ihracatımız içindeki payını artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

DynamiX Aktif Harmonik Filtre ve SVG ürününün pazarlamasına yoğunlaşacak

Türkiye’de ilk ve tek üreticisi oldukları, sanayicilerin enerji kalitesi sorunlarına son veren yüksek teknoloji ürünü DynamiX Aktif Harmonik Filtre için geçtiğimiz yıllarda yaptıkları yatırımların, pazarlama ve tanıtım çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini belirten Şakar, 2021’de özellikle bu ürününün satışında oldukça başarılı olduklarını ifade etti. Şakar; “Yüksek teknolojili bu ürünümüz, endüstride ve ticari tesislerde elektriksel kirlilik anlamına gelen harmoniklerin ve yüksek nötr toprak gerilimi kaynaklı enerji kalitesi problemlerinin önüne geçiyor. İş kayıplarını ve üretim verimsizliklerini ortadan kaldırmayı hedefleyen DynamiX ile dünya çapında sektördeki en yüksek performansa sahip aktif harmonik filtreleri üreten şirketlerden biri olarak konumlanıyoruz. 2022 yılında DynamiX Aktif Harmonik Filtre’yi daha da geliştirerek dünya çapında bir ürün haline getirmeyi planlıyoruz. Ayrıca SVG ve elektronik ürünlerimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Elektra Elektronik Hakkında

Türkiye elektronik sanayisinin öncü markası Elektra Elektronik, 41 yıl önce İstanbul’da transformatör (trafo) üretmek amacıyla kuruldu. Transformatör üretimi ve enerji kalitesi alanındaki çalışmaları ile yıllar içinde hızlı büyüme gösteren Elektra Elektronik, 2010 yılından itibaren Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlarla öne çıkmaya başladı. Trafo sektöründeki öncü ürünlerine ek olarak 2015 yılından itibaren ileri teknoloji elektronik ürünlerin üretimine ağırlık veren şirket, günümüzde transformatör, reaktör, sargılı elemanlar, enerji kalitesi ve güç elektroniği çözümleriyle Türkiye’de ve dünya genelinde sanayinin birçok alanında hizmet veriyor. Türkiye’de ilk ve tek yerli üretim olan aktif harmonik filtreleri üreten Elektra Elektronik, enerji kalitesi alanında dünyaya ileri teknoloji çözümler sunuyor. 6 farklı kıtada 60’a yakın ülkeye yerli ve milli trafo ve elektronik ürün ihracatı gerçekleştiren ektra Elektronik’in Türkiye’nin yanı sıra Almanya’da Elektra GmBH şirketi, Çin ve Amerika’da ise satış ofisleri bulunuyor. Elektra Elektronik ürünleri ve çözümleri ile Türkiye’de havalimanı, raylı sistemler, şehir hastaneleri gibi önemli projelerin yanı sıra yurt dışında Çin demiryolları, Guangzhou atık su projesi, Sırbistan Elektrik İdaresi ve Rusya demir çelik fabrikaları gibi çok sayıda projeye katma değer sunuyor. 2016-2018 yılları arasında hızlı tren projeleri kapsamında istasyonlardaki elektrik panolarının uygulamasını gerçekleştirmesi sonucunda önemli bir sıçrama yaşayan şirket, son 4 yılda büyüme ortalamasını yüzde 20’ler seviyesine çıkardı. Yurt dışı pazar payının ve iş hacminin her geçen gün hızla artmasıyla 2019 yılını “Atılım Yılı” ilan eden Elektra Elektronik, İstanbul Esenyurt’ta kurulu fabrikasında üretim hattını büyüttü. Yeni yatırımı ile fabrika kapasitesini ikiye katlayan şirket, 10 bin metrekare kapalı alana sahip yenilenen üretim hattında Ar-Ge çalışmalarına ivme kazandırıyor. TÜBİTAK ortaklı projelere yoğunlaşarak sanayi-üniversite iş birliği projeleri geliştiren şirket, 2020 yılında “Elektra Elektronik Ar-Ge Merkezi” kurulum sürecini başlattı. Üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranı açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ve reaktör sektörünün lider firması konumunda olan Elektra Elektronik, Türkiye’de kendi sektöründe Amerika’ya ihracatı mümkün kılan UL Belgesi’ne sahip sektöründe tek firma. Yeni yatırımıyla birlikte ihracat pazarlarına Amerika’yı da ekleyen Elektra Elektronik, 2021’de Güney Amerika, Asya Pasifik ve Kuzey Afrika ülkelerindeki pazar payını artırmayı hedefliyor. 41. yılını kutlayacağı 2021 yılında dünya markası olma yolunda daha da emin adımlarla ilerlemeye hazırlanıyor.