Temettü Emekliliği

16.12.2022

Günümüzde faiz, döviz, eurobond vb. yatırım araçlarının negatif getiriye sahip olması, enflasyona karşı getiri elde etmek isteyen yatırımcıları Borsa İstanbul’a yöneltmiştir. Tarihin zirvesinde olan Borsa İstanbul bireysel ve kurumsal yatırımcı sayısı 3 milyonun üzerine çıkmıştır. Bu yüzden 2022’nin son makalesinde özellikle küçük yatırımcının dikkatini çekebilecek bir konuya değinmek istiyorum; temettü emekliliği.

Temettü nedir? Sorusuna cevap vererek başlayalım. Bir şirketin hissedarlarına sahip oldukları pay senetleri oranında kar payı dağıtmasına temettü denir. Temettü, şirketin yıllık bilançosuna göre belirlenen net kardan ya da bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılabilir.

Başlıkta temettü emekliliği olarak yaptığım tanımlama ise; bir yatırımcının geçmiş yıllarda yüksek temettü oranlarına sahip bir veya birden fazla şirketin hisse senedini satın alıp düzenli temettü geliri elde etmesidir.

Bu yatırıma başlamadan önce kişinin ya da kurumun kendisine uzun vadeli bir strateji belirlemesi gerekmektedir. Benim önerebileceğim strateji şu şekildedir; yatırımcı minimum 3 maksimum 5 hisse senedi belirler. Her ay fiyattan bağımsız olarak bu şirketlerin hisse senetlerinden kendi bütçesi kadar satın alır. Borsa İstanbul’un Bist100 endeksinde işlem gören bu şirketler yatırımcısına yılda minimum 1 maksimum 3 kez temettü ödemesi yapmaktadır. Kişi bu temettü ödemelerini de aynı hisseleri satın alarak değerlendirir ve pay senedi sayısı arttırır. Minimum 5 sene bu döngüyü tekrarlayan kişi 5.senenin sonunda yatırım oranına kıyasla ciddi bir sabit getiri elde etmeye başlar.

Gelelim temettü emekliliği stratejimizi belirlerken dikkat etmemiz gereken püf noktalara;

1-Temettü Verimliliği

Şirketin işlem gören pay senetlerinin birim fiyatı ile verdiği temettünün oranıdır. Örneğin 20 liralık bir hisse 2 lira temettü verdi ise temettü verimi %10’dur.

2-Faiz %24-%25 iken neden %5-%10 temettü için yatırım yapmalıyım?

Hisse senedi değer kazanabilir fakat faizdeki ana bakiyeniz yerinde sayar.  Örnekle açıklayayım; 5 sene önce bugün pay başı 98 liradan 1.000 adet Tüpraş satın alan bir yatırımcının maliyeti 98.000 liradır. Son 5 yılın temettü verimliliği ortalaması %6 olan Tüpraş’ın bugünkü pay değeri 480 lira. Yani yatırımcının 98.000 lirası 480.000 lira olmuş ve üstüne her yıl ortalama %5(ilk yıl 4.900, ikinci yıl 6.500 lira…) temettü almış. Bu hesaplamalar brüt ve ortalamadır. Bu örneğimiz, temettü yatırımının uzun vadede çok karlı olduğunu göstermektedir.

3-Her temettü veren hisseyi alabilir miyim?

Bu sorunun cevabı tabi ki hayır. Uzun vadeci bile olsanız, hisse senedi seçimi yaparken sadece temettü verimliliğine bakılmamalı. Genellikle 3 yıl ve üzeri hisse senedi yatırımı yaparken temel analiz yöntemi yeterlidir. Hissenin F/K değeri, FAVÖK ve karlılık oranları, PD/DD gibi rakamlar çok önemlidir. Bunun yanında makro pencereden bakıp sektör seçimi yaparken de dikkatli olunmalıdır.

Yılın son sayısında şuraya garip bir haberi de not almak isterim. Pandemi dönemi ve sonrasının en çok konuşulan isimlerinden biri olan Elon Musk bir ilke daha imza attı; Musk 100 milyar dolar servet kaybeden ilk insan oldu. 2021 sonu itibari ile net serveti 269 milyar dolar olan ünlü iş adamının şu an ki net serveti 169 milyar dolar.

Herkese sağlık ve mutluluk dolu bir yıl diliyorum.