Akıllı Şebekelere Uygun Uzaktan Okuma Üniteli Federal Kompakt G4 Akıllı Gaz Sayacı Ürün Portföyünde

8.10.2020 Elektrik Dünyası Dergisi, Teknoloji, Federal Grup, Akıllı Şebekelere Uygun Uzaktan Okuma Üniteli Federal Kompakt G4 Akıllı Gaz Sayacı Ürün Portföyünde

1990 yılında kurulan Federal Grup, alçak gerilim otomasyon ve şalt malzeme, doğal gaz sayacı, mermer ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. 2008 yılında Dünya’da “Tanınmış Marka” olarak tescillenen Federal markasıyla, bugün itibariyle 50’den fazla ülkeye ihracat yapılmaktadır. Türkiye’nin önde gelen firmalarından birisi olarak yenilikçi ve pazara yön veren duruşunu sürdürmektedir.

Alçak gerilim otomasyon ve şalt malzeme üretimi yapan Federal Elektrik; 25.000 m2’lik alanda yüzde yüz yerli sermaye ile kurulmuş olup, 4000 çeşit ürün ve 35.000 farklı parça üretimi ile yoluna devam etmektedir. 2008 yılında ürün portföyüne, doğal gaz sayacı da eklenmiş olup, dağıtım şirketlerinin vazgeçilmez markası haline gelmiştir. Doğal gaz sayaç üretimine başlayan firma, 2010 yılında tip test laboratuvarını bünyesine katmıştır. Laboratuvarda; gaz dağıtım firmaları ve test kuruluşlarına EN 1359 standardına uygun, G4,G6,G10 sayaçlar için rutin (kalibrasyon-doğrulama) ve tip test ünitelerinin tasarım ve imalatı yapılmaktadır.

G4 tipi sayaç üretimini yapan Federal, Ar-Ge çalışmaları neticesinde sayaca, uzaktan okuma sistemini de entegre ederek ürün portföyünü genişletmiştir. Bu sayede uzaktan haberleşme sistemine sahip sayaçlarla, güvenlik, zaman tasarrufu üst seviyeye çıkartılırken; iş gücü kayıpları ve hata oranları da minimum seviyeye indirilmiştir.

Akıllı şehirler ve akıllı şebekeler vizyonundan hareketle, gaz dağıtım sektöründe kullanılabilecek RF-868 haberleşme özelliğine sahip G4 Akıllı Gaz Sayacı, ürün portföyündeki yerini almıştır.

Uzaktan Sayaç Okuma Sistemi Nasıl Çalışır?

Uzaktan sayaç okuma sistemi, çeşitli haberleşme yeteneklerine sahip olan sayaçlar ile sayaçlardan aldıkları bilgileri düzenleyip kontrol merkezine (sistem yazılımına) gönderen sektördeki tanımlaması ile Data Collector veya Data Concentrator ve genel sistem yazılımından oluşur.

Bu tasarımda, sayaç ile toplayıcı arasındaki bağlantı radyo frekansı şeklinde (RF) ve toplayıcı ile sistem kontrol merkezi arasındaki bağlantı cep telefonu haberleşme hizmeti imkânları (GSM/GPRS gibi) ile gerçekleştirilir.

Sistemden sayaçların anlık, saatlik, günlük, haftalık endeks bilgileri alınabilmektedir. Büyüklüğüne göre değişmekle beraber orta büyüklükte bir dağıtım firmasının 2-3 günde yapabildiği sayaç okuma işlemini yaklaşık 30 dakikada içinde tamamlayabilecektir. Sistem, evsel abonelerin anlık gaz kullanım değerlerini görebilmeyi, kısa sürede bütün sistemdeki sayaçları okuyabilmeyi ve gerçek zamanlı olarak faturalandırmayı, uzaktan abonenin gazının açılmasını veya kesilmesini sağlayabilmek gibi birçok avantaj sunmaktadır.

Bu Sistemin Özellikleri Nelerdir?

Akıllı Gaz Sayacı ile tüketici ve üretici arasında oluşacak çift yönlü haberleşme sayesinde enerji sektöründe verimlilik sağlanacak, dinamik ve dijitalleşmiş bir sektör haline gelecektir. Ar-Ge çalışmaları sonucunda gaz sayaçlarına kazandırılan özellikler sırasıyla;

Çift Yönlü Haberleşme: Sayaç tarafında üretilen verilerin (tüketim verileri gibi veya talep eğrisi) belirlenmiş zaman periyotları ile merkezi sisteme aktarımı sağlanabilmektedir. Saatlik, günlük, haftalık hatta aylık üretilecek verilere yönelik faturaların oluşturulma süreçlerinde zaman tasarrufu sağlayacaktır. Sistemden gelen bilgilere göre abonenin gazı kesilebilecek veya açılabilecektir. Aynı zamanda sayaca yapılan mekanik (açma) müdahaleler, manyetik müdahaleler, sayaç pilinin çıkartılması, pilin azalması, uzun süreli aşırı gaz kullanımı veya uzun süreli gaz kullanılmaması durumları sistem tarafından algılanılacak ve kaydedilecek, abone uyarılacak ve gerekli işlemler yapılabilecektir.

Abonelik Yönetimi: Kullanıcı verilerinin çift yönlü haberleşme ile aktarımı sayesinde gaz açma ve kapama gibi yönetimsel işlevlerin uzaktan kontrol edilebilmesine olanak sağlayacaktır.

Güvenlik Önlemleri: Sayaçlara olası harici müdahalelere (mekanik ve manyetik) karşı merkezi dağıtım kuruluşunun haberdar edilmesi ve bu müdahalelere yönelik önlemlerin alınması için gerekli zamanın kazandırılmasını sağlayacaktır.

Gaz Tüketim Seviyesi Uyarıları: Aşırı gaz tüketimi ve ortalama tüketimin altında kalan düşük tüketimlerin merkeze bildirilmesiyle olası problem ve arızaları tahminleyebilme fırsatını sunmaktadır.

Uzaktan otomatik sayaç okuma ile dağıtım şirketleri operasyon maliyetlerinden tasarruf ederken, tüketici kullanım miktarını görerek tüketimini dengeleyebilmektedir.

Federal Elektrik olarak sahip olduğumuz Türk Standartları Enstitüsü “TSE” uygunluk, kalite ve diğer belgelerimizle ve EN 1359 Standardına uygun yapılan testlerle birlikte tüm evsel, ticari ve endüstriyel alanlarda gaz sayaçlarımızın kullanılabileceği ve bütün zorlu koşullarda dış etkenlere karşı dayanıklı olduğunu da hatırlatmak isteriz.