Osen Beste Koç: 'Dünyanın 70 Ülkesine İhracat Yapıyoruz'

15.12.2021 Elektrik Dünyası Dergisi, Röportaj, Mavili Elektronik, Osen Beste Koç, Dünyanın 70 Ülkesine İhracat Yapıyoruz

1987 Yılında Elek. Müh. İbrahim Vacit Mavili tarafından kurulan, üretimini yaptığı yangın, gaz algılama ve alarm sistemleri ile alanında sektörünün önde gelen üreticisi olmayı başaran Mavili Elektronik'in Pazarlama Müdürü Osen Beste Koç ile üretimlerini, Mavili Elektronik'in İleriye dönük hedeflerini ve sektörü konuştuk.

Firmanız ticari faaliyetlerine ne zaman ve nasıl başladı? Faaliyet konunuz ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Mavili Elektronik 1987 yılında Elek. Müh. İbrahim Vacit Mavili tarafından kuruldu. O tarihten beri yangın ve gaz algılama sistemleri konusunda hem ülkemiz hem de uluslararası projelere ürün ve hizmet sağlıyoruz. Yangın, gaz algılama ve alarm sistemleri alanında ürünlerimizin AR-GE çalışmalarını, üretimini, kalite kontrol proseslerini, satış öncesi ve sonrasındaki hizmetlerini bünyemizde gerçekleştiriyoruz.

Ürün yelpazenizde ne tür ürünler var ve bu ürünler daha çok nerelerde kullanılıyor?

Alışveriş merkezlerinden havalimanlarına, büyük otel zincirlerinden kompleks yaşam alanlarına, hastanelere, üniversitelere, endüstriyel tesisler gibi riskli yapılara kadar farklı mahal tiplerine özel titiz projelendirme çalışmaları gerçekleştirmekteyiz. Standart ve yönetmelikler hakkındaki tecrübemizi hem ürünü geliştirirken hem de sahada uygularken ortaya koyuyoruz. Tek merkezden izleme ve kontrol sağlayan yazılımları da kapsayan çok çeşitli bir ürün yelpazesi bulunmaktadır.

Ürünlerimizin temel ana başlıkları;

•Akıllı Adresli Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri

•Konvansiyonel Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri

•Konvansiyonel Yangın Söndürme Sistemleri

•Denizci Tipi Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri

•Konvansiyonel Gaz Alarm Sistemleri

•Gaz Alarm Santrali 4 Kanallı

•Işın (Beam) Tipi Duman Dedektörleri

•İzleme ve Yönetim Yazılımları

Üretim tesisleriniz ve çalışanlarınızla ilgili neler söylemek istersiniz?

Firmamız, can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için son derece önemli olan yangın ve gaz algılama sistemlerini geliştirirken; uzman çalışan kadrosunun bilgisini, sektör tecrübesini ve müşteri ihtiyaçlarına uygun ürün geliştirmeye verdiği önemi bir araya getirmektedir.

Gebze’de bulunan ikinci fabrikamızın yanı sıra Moskova’da temsilciliğimiz, müşterilerimize daha hızlı ve etkili hizmet verebilmek için ise Türkiye’nin 7 noktasında bölge müdürlüklerimiz yer alıyor. Bölge müdürlüklerinde çalışan personellerimiz; satış öncesinde projelendirme ve yerinde keşif, satış sonrasında ise devreye alma, periyodik bakım ve arıza hizmetleri veriyor. Yılların sektör tecrübesi ve bilgi birikimi ile oluşturduğumuz yetkili teknik servis ve bayi ağına sahibiz.

Firmanız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına bütçe ayırıyor mu? AR-GE çalışmalarınız ne durumda?

Evet, pek çok standart ve yönetmelik kapsamında, son derece önemli akredite kuruluşlar tarafından prosesleri değerlendirilen, tasarım aşamasından satış sonrası hizmetlere kadar sürecin içinde olan üretici bir firmayız. Ar-Ge çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz. Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte artan kompleks yapılarda tek merkezden yönetim ihtiyacına çözüm için; yazılım entegrasyon çalışmalarında bulunmaktayız. Yenilikçi ve kullanıcı dostu Ar-Ge çalışmalarımız ile ASELSAN, Hanwha Techwin, Hikvision, Milestone, Qognify, Pelco gibi alanında lider birçok markanın çözüm ortağıyız.

İnovasyonu nasıl tanımlıyorsunuz. Firmanızın bu konudaki çalışmaları ne yönde öğrenebilir miyiz?

Artan nüfus, değişen ekonomi, çevresel faktörler ve bilim alanındaki yenilikler yapıların karmaşık ve büyük ölçekli olması sonucunu doğurdu. Bu alanda ürün ve hizmet sağlayanların, ihtiyacı belirleyerek ürün ve hizmet geliştirebilmesi inovasyonun göstergesidir. Yangın algılama ve alarm sistemleri, yapıların güvenliği için olmazsa olmaz önemli bir bileşen olduğundan, daimi olarak ihtiyaca uygunluğu kontrol ediyor, son teknolojiden yararlanarak ürün ve hizmetlerimizi bu perspektifte geliştiriyoruz.

İhracatınız var mı?  Varsa ağırlıklı olarak hangi ülkelere ediyorsunuz?

Evet, 70 ülkeye ihracatımız söz konusu. Global pazarda başta MENA ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok yerine ürün ve hizmet sağlamaktayız. Denizci tipi ürünlerimiz aldığı uygunluk belgeleri ile en çok satışını geliştirdiğimiz ürün gruplarımızdan biridir.

Firmanızın kısa ve uzun vadedeki hedefleriyle ilgili neler söylemek istersiniz?

BMS, VMS vb. akıllı teknoloji ürünü çatı yazılımlara entegrasyonlarımızı sürdürmek, alanında lider markaların tercihi olan ürünlerimiz ile sektöre çözümler sunmak en yakın hedefimiz. Uzun vadede, bugün olduğu gibi gelecekte de; hem yurt içinde hem de yurt dışında pazar gücümüzü, marka bilinirliğimizi ve ürünlerimizin tercih edilebilirliğini arttırmak ve markamıza olan güveni sürdürmek istiyoruz.  

Firmanızın kalite politikası ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Müşteri memnuniyeti odaklı olarak, bir ürünün tasarımından, satış sonrası hizmetlerine kadar gereken desteği politikamızda belirtmiş bulunmaktayız. Eğitimlere önem vererek, personele yetkinlik kazandırdığımız gibi müşteri memnuniyetine verdiğimiz önemin anlaşılması adına farkındalık da kazandırıyoruz. Ürünlerimizin tasarım ve üretim aşamalarında çok kapsamlı testler yapıyor, birinci sınıf ürün ve hizmet geliştirmeye çalışıyoruz.

Sektörünüzü yakından bilen biri olarak bize sektörünüzün gelişimi ile ilgili neler söylemek ister siniz? Sektörünüzle ilgili ülkemizin dünya pazarındaki yeri neresi öğrenebilir miyiz?

Yangına karşı önlem almak dünyanın pek çok yerinde zorunlu yönetmelikler vasıtası ile uygulandığını görüyoruz. Bu konuda algılama ve alarm sisteminin tesis edilmesi, bu sistemin de mahal tip ve özelliklerine uygun nitelikte olması gerekiyor. Bu sektörde, proje aşamasından devreye alıma kadar görev yapan herkesin bilgisini güncel tutması oldukça önemli. Biz sektörümüzün gelişimine fayda sağlamak adına 34 yılı aşan bilgi birikimimiz ile her hafta ücretsiz webinarlar düzenliyoruz. Amacımız zaman ve maliyet açısından tasarruf eden, kolaylık sağlayan ve ihtiyaca çözüm sunan sonuçlar elde edilmesini kolaylaştırmak. Dünya pazarında yer edinmek için bilgi ve tecrübenin yanı sıra teknolojik gelişmelere ayak uydurmak, uluslararası geçerli standart şartlarını yerine getirmek, üretim, lojistik ve kalite, dengesini kurmak gerekiyor. Bu kriterler sağlandığı müddetçe, dünya pazarında Türk üreticilerin lider üreticiler arasında yer alabildiğini tecrübemiz ile öğrendik.

Son olarak kendi sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nedir öğrenebilir miyiz?

Yangın algılama sistemlerinin yönetmelik ve standartlar çerçevesinde üretilmesi, projelendirilmesi, uygulanması ve satış sonrası hizmetlerinin gerçekleştirilmesi için bilgi çok kıymetli. Sektörel bilgi eksikliği olduğunu gözlemlediğimiz için firmamız bünyesinde yer alan Mavili Akademi, her hafta Salı günü saat 11’de herkesin katılabileceği önemli webinarlar düzenliyor. Hatta bu webinarlar kaçıranların izleyebilmeleri adına “Mavili Elektronik” adlı Youtube kanalımıza da ekleniyor. Eğitim konusunda yorumlar vasıtasıyla bizlere ulaşan yeni konu başlıklarına eğitim planlarında yer veriliyor. Sektörel fayda için bu eğitimleri önemsiyoruz.