Elektra Elektronik Yılın İlk Yarısında Döviz Bazında Yüzde 25 Büyüdü

1.7.2022 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Elektra Elektronik, İlker Çınar, Elektra Elektronik Yılın İlk Yarısında Döviz Bazında Yüzde 25 Büyüdü

Üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranı açısından Türkiye'de alçak gerilim trafo ve reaktör sektörünün lider firması konumunda olan Elektra Elektronik, sektörde 42. yılını kutladığı ve Ar-Ge merkezi olduğu 2022 yılının ilk yarısına ilişkin değerlendirmelerini açıkladı. Tüm dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı bölgesel zorluklara rağmen yeni piyasa koşullarına adapte olduklarını ifade eden Elektra Elektronik Satış Direktörü İlker Çınar, yılın ilk yarısını döviz bazında bekledikleri büyüme hedefini aşarak kapattıklarını belirtti.

Türkiye’den 6 kıtada 60’ı aşkın ülkeye trafo ve enerji kalitesine yönelik elektronik ürünler ihraç eden Elektra Elektronik, 2022 yılının ilk yarısında yüzde 20 olan büyüme hedefini aşarak döviz bazında yüzde 25 büyüme sağladı. Ekonomik dalgalanmalar ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle dünyada yaşanan tedarik sıkıntılarına değinen Elektra Elektronik Satış Direktörü İlker Çınar, yeni pazarlarda yeni müşterilere erişerek büyümesini sürdüren şirketin yıl sonu hedeflerini de açıkladı.

Honduras ve Guatemala’ya elektronik ürün ihraç etti

2022 yılının ilk yarısında dünyada yaşanan sıkıntılara paralel olarak ham madde ve ürün fiyatlarındaki değişiklik süreçlerini de etkili bir şekilde yönettiklerini ifade eden İlker Çınar, “Yaşanan tüm zorluklara rağmen yılın ilk yarısını hem bu yılki hedeflerimiz ışığında hem de geçtiğimiz yılın ilk yarısına kıyasla oldukça verimli kapattık. Dünyada yaşanan tedarik sıkıntılarına kendi sektörümüz için destek olmak adına çok yoğun çalıştık, bu sayede yeni pazarlarda yeni müşterilere ulaştık. Daha önce girmediğimiz pazarlardaki ülkelerin yıllardır sipariş verdiği firmaların ani fiyat artışlarına gitmesi, yeni marka arayışlarına girilmesine sebep oldu. Biz de bu ülkelerde sürdürdüğümüz pazarlama faaliyetlerimizle öne çıktık ve Honduras, Guatemala gibi ülkelerden bile siparişler aldık.” şeklinde konuştu.

İhracatta geçtiğimiz yıla kıyasla yıl sonunda yüzde 30 büyüme bekliyor

İhracatta ilk yarı hedeflerine ulaştıklarını açıklayan Çınar, sözlerine şöyle devam etti; “Elektra Elektronik olarak İstanbul’daki fabrikamızdan başta Çin, İspanya, Almanya, Fransa, Yeni Zelanda ülkeleri olmak üzere Afrika, Ortadoğu ve Güney Amerika bölgeleriyle birlikte toplamda 6 farklı kıtada 62 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu yılın ilk yarısında beklediğimiz ihracat hedefine ulaştık. Yıl sonunda ise geçtiğimiz yıldan yüzde 30 fazlasını hedefliyoruz. Pandemi döneminde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüm sektörlerde durağanlık oluştu. Ancak bu sürecin sona ermeye başlamasıyla fuarlar da başladı. Üç yılın ardından ilk yurt dışı fuarımız Hannover Messe’ye 30 Mayıs-2 Haziran 2022 tarihleri arasında katıldık. Yurt dışı ziyaretlerimiz de başladı. Eskisinden daha yoğun bir tempoda bu sürecin devam edeceğini öngörüyoruz.

Anadolu’da eğitim ve pazarlama faaliyetlerine ağırlık verecek

Yılın ikinci yarısında Ar-Ge yatırımlarıyla geliştirdikleri elektronik ürünlerinin pazarlamasına ağırlık vermeyi planladıklarını açıklayan İlker Çınar, “Anadolu’da eğitim ve pazarlama faaliyetlerimizi tek çatıda toplayacak buluşmalar yapmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda seminer ve konferanslar düzenlemeyi hedefliyoruz. Ayrıca yeni bayi anlaşmaları yaparak yurt içi ağımızı da artırmayı düşünüyoruz.” dedi.