Enerji Güvenliği’nde En Büyük Risk Hırsızlık

14.11.2021 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Securitas Enerji, Ünsal Kütaruk, Enerji Güvenliği’nde En Büyük Risk Hırsızlık

Halen toplam kurulu gücün 7600 MW olan 124 santralin güvenliğini sağlayan Securitas, aylık güvenlik raporunda enerji sektörüne ilişkin riskleri değerlendirdi.

Hizmet verdiği santralleri analiz eden şirket, yüzde 84 ile hırsızlığın en çok karşılaşılan risk olduğunu ortaya çıkarttı. Hırsızlığı yüzde 8 ile yangın, yüzde 4 ile mülke izinsiz giriş, yüzde 3 ile iş kazası ve tıbbi acil durumlar takip ediyor. Doğal olaylar kaynaklı zararlar ise yüzde 1 civarında.

Enerji Sektöründe, her projenin kendine has bir karakteri bulunuyor. Zorlu lokasyonlar ve geniş alanlar şantiye/montaj aşamasındaki değerli malzemeler için risk yaratıyor. Eski usul bekçiler yerlerini teknolojinin etkin kullanıldığı güvenlik hizmetlerine bırakıyor.

Uluslararası deneyimlerini yerel bakış açısıyla harmanlayarak, müşterinin ihtiyacına yönelik anahtar teslimi çözümler sunduklarını belirten Securitas Enerji Segmenti Lideri Ünsal Kütaruk, “Enerji sektöründe, inşaat dönemlerinde iş planlarının aksamadan projelerin ilerlemesi, işletmedeki santraller için ise üretimin kesintiye uğramaması önemlidir. İnşaat döneminde değerli malzemelerin geniş alanlarda, zorlu coğrafyalarda açıkta bulunması önemli bir risk yaratmakta aynı zamanda iş güvenliği riskleri de ön plana çıkmaktadır. Santrallerin bu aşamalarında yaşanabilecek güvenlik problemleri, doğrudan maddi kayıpların yanında enerji üretiminin gecikmesi sebebi ile de dolaylı maddi kayıplara da yol açacaktır.” dedi.

İnşaat döneminde başlayan güvenlik hizmetinin santralin işletme döneminde farklı risklerle devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Kütaruk, “İşletme dönemindeki santrallerde de kesintisiz enerji üretimi önemli olduğundan olası güvenlik problemleri üretim kaybı sebebi ile maddi kayıplara sebep olur. Diğer yandan bu santraller bölge halkı ile iç içe olduğundan, İş Sağlığı ve Güvenliği risklerinin erken önlenmesi oldukça önemlidir” dedi.

Teknoloji odaklı çözümlerle hata payını da düşürdüklerini söyleyen Kütaruk, “Yatırımla başlayan süreç, inşaat ve işletme süresi boyunca devam ediyor. İşimize teknolojiyi ve diğer çözümlerimizi de entegre ederek özellikle fiziki güvenlik ile takibin riskli olduğu alanlarda, Harici Alarm Sistemleri, Video Analiz Sistemleri, Uzaktan İzleme Çözümleri, Solar Kamera Sistemleri ve Kontrol Hizmetleri gibi çözümlerle fayda sağlıyor, ek değer yaratıyoruz.” dedi.

Kütaruk, teknoloji destekli çözümleri şöyle sıraladı:

Hızlı Çözüm RVS GO sistemi

4.5 G ile haberleşen kurulumu kolay video analiz sistemidir. Enerji sahaları, inşaat sahaları gibi hızlı çözüme ihtiyaç olan alanlarda tek bir direk üzerinde bulunan gece görüşlü kamera ve özel hoparlör sayesinde; korunan alanın ihlal edilmesi bulutta çalışan özel analiz algoritmaları ile algılanır. 4.5G bağlantısı ve tüm donanım hazır kurulmuş şekilde sahaya sevk edilir, sadece elektrik bağlantısı yapılarak devreye alınır. 7/24 Securitas Uzaktan İzleme Hizmeti ile seslenerek uzaktan müdahale imkanı sağlar.

Smart M PDA ile Güvenlik Görevlisi İzleme Sistemi

Securitas Türkiye’nin yazılım ekosisteminin bir parçası Smart M yazılımıyla sahada gerçekleşen görevlerin eşzamanlı olarak izlenerek, olumsuz bir durumda hizmet izleme merkezi alarmı oluşturularak anında müdahale edilmesi sağlanmaktadır.

Uzaktan Denetim Kamerası

Güvenlik görevlilerinin görev yaptığı alanların Securitas Uzaktan İzleme Merkezi tarafından uzak video bağlantısı ile görüntülenerek denetlenmesi hizmetidir. Anlık raporlama yapılması, çift yönlü ses iletimi ve panik butonu ile alarm özelliği bulunmaktadır.

Harici Ortam Alarm Sistemi

Elektrik enerjisi bulunmayan yerler dahil olmak üzere, herhangi bir açık veya kapalı alanda kurulabilen alarm sistemidir. Harici ortam alarm sisteminden gelen alarmlar, video görüntüsü ile birlikte Securitas Uzaktan İzleme Merkezi tarafından değerlendirilir. 

Güneş Enerjili Kamera Sistemi

Elektrik enerjisi bulunmayan yerleşkeler de dahil olmak üzere, dış ve iç ortam güvenliği için kullanılan kamera sistemidir. Endüstriyel tesis, inşaat alanları, rüzgar enerji santralleri gibi lokasyonlar da bir olay durumunda olayın nasıl gerçekleştiğine dair bir delil oluşturmanın yanı sıra (kayıt süresinin yeterli olduğu durumlarda) uzaktan izlenerek yerleşke çevresindeki güvenlik durumunun takip edilmesine yardımcı olur.

•Elektrik ihtiyacı olmadan solar panel ile çalışma

•Yüksek çözünürlük ve gece görüşü için IR Led

•3G/4G GSM Desteği

•Kablosuz kolay/hızlı kurulum

•Kamera Görüntülerine mobil uygulama ile uzaktan güvenli erişim

•Çift yönlü ses desteği ve kayıt imkanı

Mobil Kamera

Kurulum gerektirmeyen, geçici süreli güvenlik çözümleri için özel olarak tasarlanmış taşınabilir bir güvenlik sistemidir. Koşulların ve risklerin her gün değişebildiği maden, enerji sahaları veya şantiyeler gibi geniş alanların güvenlik kurgularında etkin taşınabilir bir çözümdür.

Video ile Uzaktan Alarm Doğrulama Hizmeti

Alarm sisteminden gelen ihlallerin, aynı alanı gören kamera sisteminden alınan görüntü incelenerek gerçek bir güvenlik ihlali olup olmadığının kontrol edilmesi ve gerekli durumlarda ihbarların yapılması hizmetidir.

Securitas Müşteri Portalı Üzerinden Anlık Raporlama

Securitas’ın hizmetine dair Smart-M ve başka kaynaklardan akan tüm bilgilere, müşterilerinin 7/24 ulaşmasını sağlayan sistemdir.