Ortadoğu Holding’ten Türkiye’nin 2023 Enerji Hedeflerine Destek

8.9.2021 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Ortadoğu Holding, Nusret Kayhan Apaydın, Ortadoğu Holding’ten Türkiye’nin 2023 Enerji Hedeflerine Destek

Daha önce gerçekleştirdiği çöp gazından elektrik üretim santralleri projesinin yanı sıra rüzgâr ve jeotermal enerjileri alanındaki çalışmalarıyla da adından söz ettiren Ortadoğu Holding, Türkiye’nin enerji politikaları doğrultusunda ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürüyor. Ortadoğu Holding İcra Kurulu Üyesi Nusret Kayhan Apaydın, “Ülkemizin enerji alanındaki  2023 yılına yönelik stratejik planı çerçevesinde, elektrik enerjisi üretiminin yenilenebilir enerji kaynakları içindeki payının yüzde 38,8 yükseltilmesi hedefine katkı sağlamak için çalışmalarımıza kesintisiz devam ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin 2023 enerji hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji çalışmaları birçok koldan devam ediyor. Ülkemizin 100’üncü yılında; elektrik enerjisi talebinin 375,8 TWh, doğal gazın elektrik üretimindeki payının yüzde 20,7, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının yüzde 38,8, yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisi miktarının 219,5 TWh, toplam kurulu gücün 109 bin 474 MW olması hedefleniyor. Ülkemizin temiz enerjideki hedeflerine ulaşmak için enerji çalışmalarını ana gündemine alan Ortadoğu Holding, yenilenebilir enerji yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Enerji alanındaki faaliyetlerini, 2007 yılında Ortadoğu Holding bünyesinde bulunan Ortadoğu Enerji Grubu ile yürüttüklerini belirten Ortadoğu Holding’in İcra Kurulu Üyesi Nusret Kayhan Apaydın, Cumhurbaşkanımızın mimarı olduğu 2023 hedefleri doğrultusunda holding olarak, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması adına Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) ve Jeotermal Enerji Santralleri (JES) projeleriyle yenilenebilir enerji alanlarındaki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

“Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasına sağladığımız katkıyı artıracağız”

Apaydın, Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember'in Avrupa Elektrik Görünümü Raporu’nda Türkiye’nin, 2021 Ocak-Haziran döneminde, toplam elektrik üretiminin yüzde 39'unu temiz enerji kaynaklarından sağladığını hatırlatarak, “Ülkemiz, bu dönemde yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde Avrupa ülkeleri arasında 18'inci sırada yer aldı. Türkiye'nin rüzgâr ve güneşten elektrik üretimi 2015-2020 döneminde yüzde 4'ten yüzde 12'ye yükseldi. Çalışmalarımız ve hedeflerimiz dâhilinde Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasına sağladığımız katkıyı artıracağız” şeklinde konuştu.

“İstanbul’da 235 bin, Kocaeli’de 35 bin hanenin elektrik ihtiyacı çöpten üretilen elektrik ile karşılandı”

Enerji faaliyetlerine 2007 ila 2010 tarihleri arasında İstanbul’da çöp gazından elektrik üreten santral kurarak başladıklarını hatırlatan Apaydın, “Kurduğumuz iki santralden bir tanesi Avrupa’nın en büyüğüydü, dünyanın ise en büyük beş tane santralinden biriydi. Ardından Kocaeli’de 2 adet daha çöp gazından elektrik üreten santral kurduk. Bu yatırımlar ile Ortadoğu Holding, İstanbul’da 235 bin hanenin, Kocaeli’de ise 35 bin hanenin elektrik ihtiyacını çöpten ürettiği elektrik ile karşıladı. Ayrıca yenilenebilir elektrik santrallerimiz sayesinde 2 milyon ton CO2 emisyon azaltımı ile dünyanın en büyük gönüllü karbon kredisi projesi sahibi olduk. Türkiye’nin 2023 yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda 2018 yılında çöp gazı tesislerimizi devrederek temiz enerjinin diğer alanlarında çalışmalarımıza odaklandık” dedi.

RES santralleri ile 35 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor

Apaydın, Türkiye’nin coğrafi konumu gereği en elverişli ve sınırsız kaynağa sahip rüzgar enerjisine yatırımlarının devam ettiğini belirterek, “Balıkesir, Kocaeli, Çankırı ve Sinop illerimizde toplam 168,5 MW gücünde 5 RES projemizde çalışmalar yaptık. Bu projelerden Balıkesir Poyrazgölü RES ile önce 30 MW sonra ise kapasite artırımı ile 48,5 MW olarak devreye aldık. RES çalışmalarımızla yaklaşık olarak 35 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak temiz enerji üretiyoruz. Sinop’ta Hamsi ve Fener RES, Kocaeli Karamürsel RES ve Demirer Holding ile ortaklık kurarak geliştirdiğimiz Çankırı Çerkeş RES sahalarında toplamda 120 MW’lık dört lisansımızı ise devrettik” diye konuştu.

“Manisa ve Kütahya’da 4 jeotermal sahada ruhsatımız bulunuyor”

Apaydın, RES’in yanı sıra yenilenebilir, tükenmez, ekonomik, güvenilir, çevre dostu ve yerli kaynaklardan üretilen jeotermal enerjisi alanında ise üçü Manisa’da, biri de Kütahya’da olmak üzere dört jeotermal sahasında ruhsatlarının bulunduğunu kaydederek, “Bir yandan Ege Bölgesi’nde yüksek potansiyelli saha araştırmaları yapmaya devam ediyoruz. Diğer taraftan hem rüzgar hem de jeotermal yatırımlarımız için yabancı ortaklarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Enerji alanında faaliyetler RES ve JES ile sınırlı değil

Elektrik enerjisi üretiminin yanı sıra elektrik ticareti, karbon ofset kredisi ticareti, mühendislik ve inşaat alanlarında da faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Apaydın, “Mevcutta çalıştığımız alanların yanı sıra, hidroelektrik enerjisi, biokütle enerjisi ve RDF gazifikasyonu alanında projelerle de ilgileniyoruz” şeklinde konuştu.