Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir "Ülke Olarak Mühendislik Kapasitemiz Çok İleri"

29.11.2020 Elektrik Dünyası Dergisi, Haber, Limak Holding, Ebru Özdemir, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir "Ülke Olarak Mühendislik Kapasitemiz Çok İleri"

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, "Ülke olarak mühendislik kapasitemiz çok ileri. Sadece burada ara elemanlarla, teknik elemanlarla, tüm ekiple beraber takım oyununu geliştirmemiz gerekiyor" dedi

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, online olarak düzenlenen İstanbul Tech Week 2020 etkinliğinde, dijital dönüşüm ve geleceğin iş yapış biçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özdemir, "Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF) duyurulan Mesleklerin Geleceği Raporu'na göre, 2025 yılında insan çalışma saatiyle makine çalışma saati eşitlenecek. Şu anda mevcut çalışanların önümüzdeki 5 yıl içinde yeniden yetenek kazanmaya ihtiyacı var. Yoksa bunlar gelecek döneme ayak uyduramayacaklar." dedi.

Teknolojik dönüşüm konusunda ciddi yatırımlar yaptıklarını belirten Özdemir, sektöre ve şirkete faydalı olabilecek pek çok start up ile görüşmeler yaptıklarını anlattı.İnşaat, turizm, çimento, havaalanı yönetimi ve madencilik alanında faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Özdemir, pandemiyle birlikte dijital dönüşüm çalışmalarını hızlandırdıklarını kaydetti.

Özdemir, "Biz 15 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 50 binden fazla çalışanımız var. Özellikle inşaatta pandemide gördük ki insanlara uzaktan ulaşabilmemiz gerekiyor. Buna çok önem verdik. Bunun yanında drone ile görüntü alınması, 3D tasarımı ve analizi, AI kullanılması yönünde çalışmalarımız var, bu şekilde proje yönetmek istiyoruz." diye konuştu. 

'Yeni fikirlere çok ihtiyacımız var'

Ebru Özdemir, turizm yatırımlarında sosyal mesafe, takip bilekliği ve havalandırma çözümleri konusunda çalışmalar yürüttüklerini, diğer tüm iş kollarında inovatif çözümler üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Teknolojiye önem veriyoruz ama sektörlerimiz teknolojide çok geri. Dolayısıyla yeni fikirlere çok ihtiyacımız var. Dijitalleşme ve kadın istihdamı çok az. Her şey çok insan gücüne bağlı. Dijitalleşmenin odaklandığı iki çözüm başlığı var; birincisi, teması azaltan çözümler ve ekip çalışmasını kolaylaştıracak çözümler... Biz bu konularda da çalışıyoruz. Ayrıca, verimliliği artıracak, Covid riskini azaltacak, insan hatasını azaltacak çözümlere odaklanıyoruz."

'Takım oyununu geliştirmemiz gerekiyor'

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, iş gücü piyasasının dönüştüğünü ifade ederek, Dünya Ekonomik Forumu'nun gelecekte iş gücüyle ilgili 'Great Reset (Büyük Yeniden Başlangıç)' yaşanacağını duyurduğunu kaydetti. Limak Holding'in 'Türkiye'nin Mühendis Kızları' projesinde 5'inci yılı tamamladıklarını hatırlatan Özdemir, kadınların mühendislik alanında daha fazla yer almasını amaçladıklarını söyledi.

Özdemir, "Depremde de gördük; yanlış mühendislik, yanlış zemin seçimi yapılmaması gereken şeyler çok acı sonuçlar doğuruyor. Bizim ülke olarak mühendislik kapasitemiz çok ileri. Sadece burada ara elemanlarla, teknik elemanlarla, tüm ekiple beraber takım oyununu geliştirmemiz gerekiyor. Şimdi de yeni nesil mühendisler yetiştiriyoruz." diye konuştu. Özdemir, geçen hafta Dünya Ekonomik Forumu'nda bir toplantıya katıldığını, burada sunulan Mesleklerin Geleceği Raporu'nu dinlediğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Dünya Ekonomik Forumu'nda duyurulan Mesleklerin Geleceği Raporu'na göre, 2025 yılında insan çalışma saatiyle makine çalışma saati eşitlenecek. Çok yakın bir zamanda olacak bir şey. Otomasyon ve dijitalizasyonda önümüzdeki dönemde çok çılgın gelişmeler olacak. Data analitiği, yapay zeka (AI), dijital pazarlama, siber güvenlik gibi alanlarda da müthiş değişiklikler olacak. Bütün bu yeni değişiklikler; yeni işler, yeni yetkinlikler gerektirecek. Geçen yıl yayımlanan rapordan farklı olarak bu yılki raporda şu tip yetkinliklerden bahsediliyor; sosyal etki farkındalığı, teknolojik tasarım ve problem anlama, dayanıklılık, esneklik, stresle mücadele, aktif öğrenme ve öğrenme stratejisi... Rapor son olarak da şunu söylüyor; çalışanlarımıza yeniden yetenek kazandırmamız lazım. Şu anda mevcut çalışanların önümüzdeki 5 yıl içinde yeniden yetenek kazanmaya ihtiyacı var. Yoksa bunlar gelecek döneme ayak uyduramayacaklar."

Özdemir, 'Türkiye'nin Mühendis Kızları' projesiyle kadınlara yeni yetkinlikler kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.